Dangerous Moonlight

Dangerous Moonlight (sh. Opasna mjesečina), u SAD također prikazivan pod naslovom Suicide Squadron (sh. Samoubilačka eskadrila) je britanski crno-bijeli igrani film snimljen 1941. godine u režiji Briana Desmonda Hursta. Po žanru je mješavina melodrame i ratnog filma, a imao je i određeni propagandni naboj, s obzirom da je napravljen u jeku Drugog svjetskog rata. Protagonist, čiji lik tumači Anton Walbrook, je poljski kompozitor koji se nakon početka njemačke invazije prijavio u poljsko ratno zrakoplovstvo te koji je među posljednjima napustio opsjednutu Varšavu. Radnja kroz flashbackove prikazuje njegov egzil u New Yorku odakle je došao u Britaniju priključiti se RAF-u i sudjelovati u bitci za Britaniju, kao i odnos sa američkom novinarkom (čiji lik tumači Sally Gray).

Dangerous Moonlight
Anton Walbrook u sceni filma
RežijaBrian Desmond Hurst
ProducentWilliam Sistrom
ScenarioTerence Young
Rodney Ackland and
Brian Desmond Hurst (van špice)
UlogeAnton Walbrook
Sally Gray
John Laurie
Guy Middleton
Cecil Parker
Alan Keith
Derrick De Marney
MuzikaRichard Addinsell
FotografijaGeorges Périnal
MontažaAlan Jaggs
DistribucijaRKO Radio British Productions
Datum(i) premijere
26. 6. 1941 (1941-06-26) (UK)
Trajanje94 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Dangerous Moonlight je postigao veliku gledanost u Britaniji. Danas je, međutim, najpoznatiji po kompoziciji Varšavski koncert, koju je za njega napisao Richard Addinsel i koje danas uživa izuzetnu popularnost među poklonicima klasične muzike.

Uloge uredi

Izvori uredi

Napomene uredi

Literatura uredi

  • Evans, Alun. Brassey's Guide to War Films. Dulles, Virginia: Potomac Books, 2000. ISBN 1-57488-263-5.
  • Parish, James Robert. The Great Combat Pictures: Twentieth-Century Warfare on the Screen. Metuchen, New Jersey: The Scarecrow Press, 1990. ISBN 978-0-8108-2315-0.

Vanjske veze uredi