Dana Budisavljević

Dana Budisavljević (Zagreb, 1975.) je hrvatska filmska redateljica i producentica.

Dana Budisavljević
Rođenje 1975.
Zagreb
Zanimanje redateljica i producentica

Životopis uredi

Diplomirala je filmsku i televizijsku montažu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Radila je kao montažerica, redateljica i producentica dokumentarnih filmova i TV-serija. Pet godina je radila za dokumentarni filmski projekt Factum ravnatelja Nenada Puhovskog, s kojim je 2005. pokrenula ZagrebDox. S poslovnom partnericom Olinkom Višticom 2006. osniva filmsku i umjetničku produkciju Hulahop.

Skoro cijelo desetljeće je stvarala film Dnevnik Diane Budisavljević, o humanitarki Diani Budisavljević. Premijerno je prikazan 18. srpnja 2019. na Pulskom filmskom festivalu, a bio je i u natjecateljskom programu. Proglašen je najboljim filmom festivala, a dobio je i nagradu publike kao i nagrade za najbolju režiju, montažu i glazbu.

Boško Budisavljević joj je otac.[2] Obitelji i javnosti je obznanila svoje homoseksualno usmjerenje. Autobiografski dokumentarni film Nije ti život pjesma Havaja kroz ritual zajedničkih obroka njezine obitelji, s nježnošću i humorom govori o potrebi za prihvaćanjem među najbližima. Priča je veoma osobna. U Hrvatskoj je film nakon premijere na ZagrebDoxu tjednima punio kina u Zagrebu i postao najgledaniji domaći dokumentarac godine. [3]

Zanimljivosti uredi

Nikola Tesla je dupli rod Dani Budisavljević. Bliže srodstvo je preko Dane, majke njezina oca Boška, čija je baka bila Angelina (Tesla) Trbojević, jedna od sestara slavnog znanstvenika. [4] Dalje srodstvo s Nikolom Teslom je preko Daninog djeda po ocu, jer je baka Nikole Tesle, Sofija Mandić, djevojački bila Budisavljević. Na isti način, daljeg srodstva, Dani je rod i Julije Budisavljević, muž Diane Budisavljević, kao i Titova supruga Jovanka Broz.

Izvori uredi

  1. Dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2019. godinu. Archived from the original on 2020-06-29. Preuzeto 28. lipnja 2020..
  2. Budisavljević, Borislav (2018.). Atlas 37 grana rodoslova Budisavljevića, str. 266.. Prometej. 
  3. (srp.) Dokumentarac o devojci koja je porodici priznala da je gej, 23.12.2012.. Beograd: Blic. 2012.. 
  4. Teslin pranećak živi u Zagrebu!. Zagreb: Jutarnji list. 2006..