Plaža Danče je jedna od najstarijih plaža u Dubrovniku.

Plaža Danče

Smještena je podno samostanskog kompleksa s crkvom sv. Marije, ispod parka Gradac, dvjestotinjak metara udaljena od Starog grada.

Plaža je stjenovita, a more je duboko i čisto i za nijansu hladnije nego drugdje.

Plaža Danče se pruža prema otvorenom moru, nije zaklonjena od valova u vjetrovitim danima kada pušu jugo i maestral, pa se ne proporučuje djeci ili slabijim i neiskusnim plivačima.

Zanimljivosti uredi

Plaža Danče je, uz staru gradsku luku, kolijevka dubrovačkog vaterpola i vaterpolo kluba Jug, koji je u samim počecima igrajući i trenirajući na Dančama i u staroj gradskoj luci 20-tak puta bio prvak Jugoslavije kao i prvak Europe. Zanimljivo je da Jug nije izgubio nijedan trofej u 20-ak godina igranja vaterpola na Dančama.[1] Tradiciju vateropla na Dančama je nastavila ekipa amaterskog vaterpolo kluba Danče koja je 2 puta osvojila popularnu dubrovačku Divlju Ligu, svojevrsno amatersko prvenstvo dubrovačkih kupališta. Njihovu je tradiciju nastavila ekipa Špilja '94 Danče koja je 2002. i 2011. godine osvojila Divlju ligu. U proljeće 2008. ekipe Špilja '94 Danče i Turčin Danče su osnovali vaterpolo udrugu Danče.

Jedna od zanimljivosti Danača je svakako i crkvica Sv. Marije čije časne sestre zvonjavom pozdravljaju sve brodove koji prolaze podno zidina Starog grada.

Izvori uredi

  1. „VK Jug - povijest kluba”. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-22. Pristupljeno 2014-05-26. 

Vanjske veze uredi