Damjan od Resnika

Damjan od Resnika je muzički projekat osnovan 2009. godine u Beogradu. Pre toga je pevač pod tim umetničkim imenom objavljivao demo snimke.[1]

Damjan od Resnika u beogradskom klubu Žica 2010. godine.

Damjan od Resnika je deo nove srpske scene okupljene u zgradi BIGZ-a. Damjanova muzika predstavlja spoj ambijentalne muzike i psihodeličnog rocka, sa primesama drugih pravaca poput regea i popa.

Biografija uredi

Damjan Pavlica, pevač, gitarista i tekstopisac, od 2004. godine snima demo snimke u kućnim uslovima[2], od kojih su najpoznatiji Fini mladi ljudi i Besplatna pesma.[3] 2009. godine oformljuje bend Damjan od Resnika, čiji su stalni članovi:

  • Damjan Pavlica - gitara, vokal
  • Ivana Blažević - violina, vokal
  • Miloš Bakalović - bubanj, udaraljke
  • Nemanja Jovanović - bas, harmonika

Pored njih, u projektu učestvuje i gomila gostujućih muzičara koji se često smenjuju na svirkama.

Diskografija uredi

Damjan je neke od demo snimaka objavio na kompilacijima "Rokanje Nikad nije stalo" (Neradnik, 2005) [4] i "Zgrada je živa!" (Manekeni Bigza, 2009) [5].

Pored vatre (2011) uredi

 
Omot prvog albuma "Pored vatre".

Damjan od Resnika 2011. godine objavljuje prvi studijski album "Pored vatre", koji karakteriše akustičan zvuk, muško-ženski dvoglasi, mnoštvo živih instrumenata (violina, kontrabas, gitara, harmonika, gusle, didžeridu…) i sirova produkcija, bez mnogo efekta.[6] Na albumu se nalaze sledeće numere:

  1. Uspavanka za Iskru
  2. Noć pod nebom
  3. Mlade mame
  4. Bez poverenja
  5. Zastor
  6. Poznanja
  7. Negde
  8. Fini mladi ljudi
  9. Moja država
  10. Sunce sija u našem kraju
  11. Položaj čoveka
  12. Znam taj dan
  13. Uspavanka za Iskru (rmx)

Album je sniman 2010/2011. u Resničkoj Laboratoriji Zvuka (RLZ), a u snimanju je učestvovalo petnaestak muzičara, među kojima su: Boris Tasev (harmonika), Miloš Bosnić (kontrabas), Nenad Đorđević (klarinet, bas), Bojan Čop (gitara, usna harmonika), Uroš Pejčić (gitara, gusle), Todor Rosić (perkusije, drombulje, didžeridu) i drugi.

Prema oceni muzičkog fanzina Terapija.net, "više od polovice albuma je dosadno i vrlo patetično", a izdvajaju se "dvije odlične pjesme": Mlade mame i "protestna himna" Moja država.[7]

Protiv tebe (2012) uredi

 
Naslovnica drugog albuma "Protiv tebe!"

2012. godine Damjan od Resnika je objavio drugi studijski album "Protiv tebe", koji karakteriše tvđi električni zvuk. Na albumu se nalaze sljedeće pjesme:

  1. Mali
  2. 1994
  3. Ekumena
  4. Jebeni grad
  5. Moje vreme prošlo
  6. Obnova i izgradnja
  7. Ona živi na rubu
  8. Trag
  9. Pevam
  10. Sloboda
  11. Vasiona

Album je sniman tokom 2011/2012. u studiju RLZ u Resniku, a sve pesme je odsvirao, otpevao i producirao Damjan Pavlica.[8] Izdavač u Srbiji je Fairshare, a u Hrvatskoj nezavisna izdavačka kuća Slušaj najglasnije.[9]

Prema oceni muzičkog fanzina Terapija.net, album Protiv tebe "ne samo da je potpuno drugačiji, nego je i jedno od boljih ostvarenja ovogodišnje ex-Yu scene".[10]

Izvori uredi

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi