Damir Mejovšek

Damir Mejovšek (Metković, 7. V. 1933. - Zagreb, 23. VI. 2006.), hrvatski dramski umjetnik.

Glumačka karijera uredi

Bio je dugogodišnji član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost, a prvi angažman dobio je 1962. godine u kazalištu Komedija. U ulozi mljekara Tevyea u "Guslaču na krovu" u samo jednoj sezoni imao je čak 250 nastupa. Godine 1979. prešao je u HNK u Zagrebu. U bogatoj karijeri odigrao je više od 200 uloga, a igrao je u svim zagrebačkim i kazalištima u cijeloj Hrvatskoj, glumio je i u mnogim televizijskim serijama, radio-dramama i zabavnim emisijama.

Glumio je u "Gloriji" Ranka Marinkovića, Brechtovoj "Majci Courage", Majdakovoj "Hrvatskoj kuhinji", Krležinom "Banketu u blitvi" i "Galiciji". Posljednja premijera u HNK u kojoj je glumio bila je Pirandellova drama "Večeras se improvizira" u režiji Zlatka Svibena.

Snimio je preko 50 koprodukcijskih filmova na engleskom, njemačkom i talijanskom te ruskom. Radio je mnoge sinhronizacije crtanih filmova.

Pisanje i hobiji uredi

Pisao je prozu, drame i povremeno objavljivao poeziju. Bavio se i novinarstvom, pisao za Večernji vjesnik, Narodni list, Večernji list, Plavi vjesnik i Vjesnik.

Bavio se jahanjem i mačevanjem, kao i borilačkim vještinama. Kao hobije navodio je antikvitete i kulinarstvo.

Enigmatika uredi

Nekoliko je godina vodio emisiju "Radio-križaljka" na Radio-Zagrebu pa je bio poznat i u enigmatskim krugovima.

Politički angažman uredi

Damir Mejovšek se godine 1990. angažirao u Hrvatskoj demokratskoj zajednici te je kao njen kandidat izabran u Hrvatski sabor. U srpnju 1991. kratko je vrijeme bio zamjenik ministra obrane, kasnije savjetnik u tom ministarstvu. Iste se godine vratio u HNK u Zagrebu, u kojem je ostao do odlaska u mirovinu 1996. godine. Za vrijeme rata je, nezadovoljan politikom HDZ-a, napustio tu stranku i priključio se Hrvatskoj stranci prava te se kao njen kandidat bez uspjeha natjecao na izborima 1992. godine.

Vanjske veze uredi