Jelen lopatar

(Preusmjereno sa stranice Dama dama)

Jelen lopatar ili lanjac (lat. Dama dama) je sisavac iz porodice jelena.

Jelen lopatar
Jelen lopatar
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Cervidae
Rod: Dama
Vrsta: D. dama
Dvojni naziv
Dama dama
Linnaeus, 1758.
Područje rasprostranjenosti jelena lopatara (1. izvorno stanište, 2. moguće izvorno stanište, 3. duga prisutnost, 4. nedavno prisutan)

Porijeklom je iz toplijeg istočnog Mediterana. Obitava u brdima i ubraja se među preživače papkare. Široko je rasporastranjen u Europi, djelovanjem čovjeka.

Opis uredi

Glavna značajka ovog tipa jelena su zaobljeni, račvasto prošireni rogovi kod mužjaka, dok ženka nema rogove. Jelen lopatar je znatno manji u odnosu na običnog jelena. Ukupna duljina tijela je 1,7 metara, dok je visina 90 centimetara. Stari mužjaci mogu biti dugi 1,8 metara i 1 metar visoki. Jelen lopatar ima prilično jak torzo, kraći vrat i duži rep. Može imati razne varijacije boje dlake. Često se javljaju i u potpunosti bijeli jeleni lopatari (ne albino), koji se ne mijenjaju boju tijekom cijele godine, a zimi imaju samo malo dužu dlaku.

 
Stado jelena lopatara

Način života vrlo je sličan običnom jelenu. Obje vrste imaju dobro razvijena osjetila. Jelen lopatar nije tako plah i oprezan kao obični jelen. U brzini, agilnosti i spretnosti, jedva da zaostaje za običnim jelenom, ali razlikuju se u trčanju, jer se jelen lopatar uzdiže iznad galopirajućih nogu. Njegov hod je vrlo uredan, lako galopira i može preskočiti dva metra visok zid.

Živi u većim ili manjim stadima. Ne voli biti zatočen kao i druge vrste jelena, ali može se uzgajati u ograđenom prostoru, ako mu se omogući dovoljno prostora. Koža je kvalitetna i cijenjena.