Dalmacijavino d.d. u stečaju je hrvatska tvrtka sa sjedištem na adresi Obala kneza Domagoja 15 u Splitu. Osnovna djelatnost je proizvodnja vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića. Tvrtka se nalazi u stečaju od proljeća 2012. godine.[2] Poznata je po proizvodnji bezalkoholnog pića Pipi.

Dalmacijavino d.d.
Vrsta dioničko društvo
Osnovana 1. siječnja 1963.
Sjedište Obala kneza Domagoja 15
Sjedište Split,  Hrvatska
Predsjednik Perica Mitrović (stečajni upravitelj)
Djelatnost(i) proizvodnja vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića
Proizvodi Pipi, Amaro 18, Vecchia Romagna, Gusar
Broj zaposlenih 250 (2015.)[1]
Web stranica http://www.dalmacijavino.hr

Povijest uredi

Pravni prethodni Dalmacijavina bila je zagrebačka tvrtka Vinalko, osnovana 1946. godine s ciljem revitalizacije vinarske industrije na čitavom području Hrvatske. Godine 1948. odvojila se Vinalko - veletrgovina vinom i žestokim pićima sa sjedištem u Splitu od jedinstvene tvrtke "Vinalko". Tu je tvrtku 1952. godine preuzeo Narodni odbor grada Splita. Splitska tvrtka imala je ispostave u Šibeniku, Dubrovniku, te podrume u Splitu, Kaštel Starom i Novom, Bolu, Komolcu i u Šibeniku.

Godine 1951. osniva se još jedna vinarska tvrtka, Dalmatinac, s velikim brojem vlastitih točionica. Dana 3. lipnja 1958. godine N.O. općine Split osnovao je Vinarske podrume, koja je 26. lipnja 1960. godine promijenila ime u Dalmacijavino. Imala je skladišne kapacitete u istočnom dijelu splitske luke, kod Katalinića briga. Godine 1961. "Dalmacijavinu" se pripaja "Dalmatinac", a sljedeće godine i "Vinalko", čime je 1. siječnja 1963. godine započela s radom jedinstvena nova tvrtka "Dalmacijavino, poduzeće za proizvodnju, preradu, doradu i promet poljoprivrednih proizvoda". Tijekom 60-ih godina 20. stoljeća, "Dalmacijavinu" se pripaja poljoprivredno dobro "Vrgorka" iz Vrgoraca (1967.) te "Vinarija Drniš", poslovna jedinica iz sastava PIK "Petrovo polje" (1968.).

Poduzeće bilježi značajan gospodarski rast tijekom 70-ih, što se očituje u velikim aktivnostima poput dogradnje vinarije s novom punionicom u gradskoj luci, izgradnje nove tvornice bezalkoholnih pića, tvornice kvasine u Drnišu i dogradnjom tvornice žestokih pića u sjevernoj splitskoj luci te sadnjom vinograda u Dalmaciji.

Smanjenjem tržišta nakon raspada SFRJ, jačanjem konkurencije i kao posljedica ratnih neprilika, Dalmacijavino počinje bilježiti 90-ih značajan pad prizvodnje i prodaje. U veljači 2001. izvršena je pretvorba i poduzeće je postalo dioničko društvo pod imenom "Dalmacijavino d.d.".[3] U svibnju 2012. godine otvoren je stečajni postupak i imenovan stečajni upravitelj.

Glavni proizvodi Dalmacijavina d.d. uredi

Alkoholna pića uredi

  • Amaro 18
  • Prošek Dioklecijan

Bezalkoholna pića uredi

  • Pipi (Pipi narančada, Pipi bitter lemon, Pipi tonic water i Pipi Hajduk)
  • Orela

Ostali proizvodi uredi

  • Kvasina

Povezano uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi