Disambig.svg Ovo je članak o bendu. Za istoimeni album, v. Daleka obala (album).

Daleka obala je bivši hrvatski rock bend iz Splita.

Daleka obala
Marijan Ban 0607.jpg
Generalne informacije
Osnivanje 1985.
Split, Hrvatska
Žanr(ovi) Rock
Aktivni period 1988.2001.
Diskografska kuća Croatia Records, Dancing Bear, Suzy
Bivši članovi Marijan Ban
Jadran Vušković
Boris Hrepić
Zoran Ukić
Bogo Šoić-Mirilović
Nagrade
Dobitnici diskografske nagrade Porin

HistorijaUredi

Ovu splitsku grupu osnovali su 1985. Marijan Ban, Jadran Vušković, Boris Hrepić i Zoran Ukić. No, da bi počeli sa službenim radom trebalo im je nešto vremena, pa je prvi službeni koncert održan tri godine poslije u kinoteci "Zlatna vrata" u Dioklecijanovoj palači u Getu, 27. 11. 1988. godine. Taj nastup pobudio je veliko zanimanje i popularnost grupe zbog specifičnosti glazbe. Iduće godine, kad su već bili održali preko 50 koncerata u Splitu i okolici, snimili su na audio kazeti demo snimke za nezavisnu izdavačku kuću Luxor.

Godine 1990. nastupaju na festivalu u Subotici izvodeći pjesmu "Valovi", a iste su godine snimili i svoj prvi album Daleka obala u izdanju zagrebačke kuće Suzy. Nakon toga, 1992. izdaju drugi album, Ludi mornari dolaze u grad, na kojem su radili još od kraja 1990. Nakon toga, izdaju još nekoliko albuma, a posljednji se zove 1999-2000 i objavljen 1999. godine. U njemu, Marijan Ban, inače glavni vokal, pjeva samo nekoliko pjesama a ostale pjeva Jadran Vušković, osim pjesme "Kurve" koju je otpjevao Neno Belan.

Nakon toga, 2000. godine se grupa razišla. Marijan Ban, Jadran Vušković i Bogo Šoić-Mirilović osnivaju grupu Marijan Ban i ostali, ali se ipak ubrzo razilaze, a Marijan Ban nastavlja kao solist. Zoran Ukić i Boris Hrepić osnivaju skupinu The Obala.

ČlanoviUredi

ZanimljivostiUredi

  • Zoran Ukić je otac poznatog hrvatskog košarkaša Roka Ukića.
  • Daleka obala je sudjelovala na "Band Aid" - Albumu "Moja domovina".
  • Boris Hrepić je i poznat kao umjetnik, te je oblikovao razne albume Daleke Obale.
  • Nikada službeno objavljenu pjesmu posvećenu nogometnom klubu Hajduku iz Splita pod nazivom "Bila boja" su prvi put uživo otpjevali na 48. godišnjici kluba navijača Hajduka Torcida.
  • Ni pjesma "Zrinka" nikada nije objavljena na službenom albumu.
  • Nakon što je Croatia Records preuzela prava albuma "Daleka obala" i "Ludi mornari dolaze u grad", izdaje se CD na kojem se nalaze oba albuma.

DiskografijaUredi

AlbumiUredi

Daleka obala

The Obala

Marijan Ban & ostali

Bogo

UživoUredi

KompilacijeUredi

SingloviUredi

  • "Hrvatska čigra" - Pjesma ekspedicije Arktik - Antarktik (Croatia Records, 1994.) sa Nenom Belanom

Vanjske vezeUredi