Dahi (perz. داها; lat. Dahae; antgrč. Δάοι [Dáoi], Δάαι [Dáai], Δαι [Dai], Δάσαι [Dasai]) su konfederacija tri drevna iranska plemena koja su živjela uz središte istočne obale Kaspijskog jezera, a govorili su istočnoiranskim jezicima.

Najranije spominjanje plemena Daha pojavljuje se na popisu Kserksove vojske (tzv. „natpis Daeva“[1]) iz 5. vijeka pne., gdje se plemena nazivaju perzijskim terminom Dāha[2], iza kojih se odmah spominju i plemena njihovih susjeda Saka.

U 1. vijeku pne. historičar Strabon spominje Dahe u kontekstu „skitske Dahe“, što ipak ne znači kako se Skiti poistovjećuju sa plemenima Saka[3]. Prema njegovim djelima, Dahae su živjeli na području današnjeg Turkmenistana. Poznato je kako su se plemena Daha i Saka borila u vojsci Perzijske Monarhije tokom bitke kod Gaugamele[4], dok su nakon pada monarhije sudjelovali u vojsci Aleksandra Makedonskog prilikom njegovih pohoda u Indiji. U seleukidsko doba plemena Daha su kovali i vlastiti novac.

Tokom 3. vijeka pne. ogranak konfederacije Daha poznato kao pleme Parni doživljava uspod pod njihovim zapovjednikom Arsakom. Pod njegovim vodstvom, prodrli su su Partiju koja je bila pod vlašću seleukidskih satrapa i porazili ih[5], nakon čega se Arsak I. okrunio kao kralj nove države. Njegovi nasljednici nazivaju se Arsakidima, odnosno „arsakidskom dinastijom“. Pleme Parni će se u međuvremenu pomješati sa autohtonim Partima zbog čega se njihova država nerijetko naziva i Partskom Monarhijom. Arsakidi su svoju državu proširili na cijelu Iransku visoravan i šire, a na zapadu su najviše ostali upamćeni po vjekovnim ratovima protiv Rimljana.

Izvori uredi

  1. „Ahemenidski kraljevski zapisi XPh (Daeva), Livius.org, Jona Lendering”. Arhivirano iz originala na datum 2010-01-28. Pristupljeno 2009-12-14. 
  2. Dahae (enciklopedija Iranica)
  3. François de Blois, str. 581.
  4. Dahae (Livius.org, Jona Lendering)”. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-13. Pristupljeno 2009-12-14. 
  5. Dahae (enciklopedija Britannica)

Literatura uredi

  • A. D. H. Bivar: Political History of Iran under the Arsacids, W. B. Fischer, Ilya Gershevitch, Cambridge History of Iran, izdavač: Cambrigdje University Press, 1993., str. 21-99.
  • François de Blois: Dahae I: Etymology, Encyclopaedia Iranica, VI., 1993.

Vanjske veze uredi