Dabarska pećina

Dabarska pećina se nalazi na prostoru opštine Sanski Most, Bosna i Hercegovina. Smještena je uz izvor riječice Dabar u istoimenom selu. Jedan od izvorišnih krakova Dabra ima povremeni izvor unutar same pećine.

Dabarska pećina kao povremeni izvor rijeke Dabar

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 7. novembra 2014. godine, donijela je odluku da se Dabarska pećina proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry,Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović (predsjedavajući), Ljiljana Ševo.

Pećina je neistražena i ne zna koliko je duga i duboka. Ulaz podsjeća na početak prirodnog tunela kroz Grmeč. Pri samom ulasku u pećinu je ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vrijeme kišnih i sniježnih perioda. U vrijeme obilnih kiša stvara se veliko jezero koje onemogućava ulazak dublje u pećinu.

Dabarska pećina ne obiluje, poput Hrustovačke, pećinskim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima, ali zbog svoje veličine pruža utisak impozantnosti. Prilikom naučnih istraživanja od prije nekoliko decenija, u jezeru, koje se nalazi u unutrašnjosti pećine pronađena je čovječija ribica, endemska vrsta iz prahistorije koja je opstala jedino u izuzetno čistim vodama i mračnim prostorima.

Aarheološkim istraživanjima došlo se do saznanja da je pećina nastanjivana u prahistoriji, obzirom da su pronađeni predmeti koje su u svakodnevnom životu koristili tadašnji stanovnici. U blizini su pronađeni i ostaci sojeničkog naselja i pretpostavlja se potiču iz perioda Ilira.[2]

ReferenceUredi

Vanjski linkoviUredi