John Goodman

(Preusmjereno sa stranice Džon Gudman)

John Stephen Goodman (St. Louis, 20. lipnja 1952.), američki je filmski, televizijski i kazališni glumac. Poznat je po komičnim i dramskim ulogama, osvajač nagrade Zlatni globus i često glumi u filmovima braće Coen.

John Goodman
glumac
Goodman u Parizu na francuskoj premijeri filma The Monuments Men, 12. februar 2014.
Biografske informacije
RođenjeJohn Stephen Goodman
St. Louis, Missouri, SAD
SupružnikAnnabeth Hartzog (1989–present)
Djeca1
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1975–
Znamenite uloge
Walter Sobchak u The Big Lebowski

Životopis uredi

Goodman se rodio u St. Louisu, Missouri. Otac mu je bio poštar, a majka konobarica i prodavačica. Ima starijeg brata Leslija i sestru Elizabeth. Nakon što mu je otac umro kada je imao 3 godine, majka je radila perući i glačajući rublje kako bi platila račune. Nakon što je igrajući ragbi zaradio sportsku stipendiju za Državno sveučilište Missouria gdje je zavolio kazalište, nakon što je postao prvostupnik otišao je u New York. Radio je kao konobar, barmen i izbacivač pokušavajući se probiti kao glumac.

Uspjeh u reklamama i nastupi u malim kazalištima dovode ga do off-Broadwaya. Glumio je u nekoliko filmova tijekom ranih osamdesetih, od kojih se izdvaja "Osveta šmokljana".

Veliki uspjeh donosi mu TV humoristična serija Roseanne, u kojoj je glumio devet godina i dobio Zlatni globus 1993. godine, kao i još neke druge nagrade. Upoznaje braću Coen i snima prvi od 5 zajedničkih filmova, "Arizona Junior". Emisiju Saturday Night Live vodio je 13 puta, uz još 7 cameo nastupa. Nastupao je također u animiranim filmovima (npr. Čudovišta iz ormara, Auti, Knjiga o džungli 2, ParaNorman i dr.) Prema vlastitom priznanju, najdraži film koji je snimio mu je "Veliki Lebowski". Zbog krupne građe i baritona s južnjačkim naglaskom često igra vođe ili autoritarne figure, kao i prijatelje glavnoga lika. Više od 30 godina bio je teški alkoholičar, od 2007. godine je trijezan.[1] Posjećuje sastanke Anonimnih alkoholičara. Oženjen je suprugom Annom Beth i ima kćer Molly.

Filmografija uredi

Godina Srpski naziv Originalni naziv Uloga Napomene
Filmski projekti
2011 Umetnik The Artist Al Zimer
2011 Jako glasno i neverovatno blizu Extremely Loud and Incredibly Close vratar Sten
2012 Paranorman ParaNorman gospodin Penregast glas
2012 Glasajte za mene The Campaign Skot Tali kameo
2012 Povrtatak u igru Trouble with the Curve Pit Klajn
2012 Argo Argo Džon Čembers
2012 Let Flight Harling Mejs
2013 U glavi Luina Dejvisa Inside Llewyn Davis Roland Tarner
2013 Mamurluk 3 The Hangover Part III Maršal
2013 Mlađi referenti The Internship Semi Bosko kameo
2013 Univerzitet za monstrume Monsters University Džejms P. „Sali“ Salivan glas
2014 Operacija: Čuvari nasleđa The Monuments Men Volter Garfild
2014 Transformersi: Doba izumiranja Transformers: Age of Extinction Haund glas

Izvori uredi

  1. www.vanityfair.com, "Out to Lunch with John Goodman", John Heilpern, It’s no secret that he was an alcoholic for many years. He quit six years ago, attends Alcoholics Anonymous meetings, and doesn’t miss “that life.”, objavljeno u siječnju 2014., pristupljeno 5. travnja 2015.

Vanjske veze uredi