Džentlmenski sporazum

Džentlmenski sporazum (engl. Gentlemen's agreement), rjeđe kavalirski sporazum, viteški sporazum ili sporazum među gospodom je izraz pod kojim se podrazumijeva neformalni i pravno nesankcionirani sporazum između dvije ili više stranaka. Obično se sklapa usmeno, prilično rijetko pismeno, a vrlo često i prešutno kao dio unaprijed ustaljenih običaja ili bontona. U svoj esenciji džentlmenski sporazum se oslanja na koncept časti, odnosno u slučaju njegovog kršenja, za razliku od ugovora, ne postoje nikakve pravne sankcije.

Rukovanje se smatra simboličnim sklapanjem džentlmenskog sporazuma.

Kao što samo ime sugerira, džentlemenski sporazum je vezan uz koncept džentlmena, odnosno uz pripadnost društvenoj klasi ili sloju uz koje se vezuju određene društvene vrijednosti. U praksi se džentlmenski sporazum obično vezuje uz pripadnike više ili srednje klase, odnosno relativno ograničene slojeve društva u većim ili manjim zajednicama; najbolji primjer bi mogli biti pripadnici lokalne džentrije ili "elite" u manjem gradu, gdje se svi međusobno dobro poznaju i gdje bi gubitak reputacije uslijed neispoštovanih obaveza mogao imati katastrofalne posljedice. U prošlosti se znalo događati da nepoštivanje džentlmenskog sporazuma sa sobom povlači nasilne posljedice, odnosno da je bio čest razlog za formalne izazove na dvoboj.

Izraz "džentlmenski sporazum" je kasnije dobio i negativne konotacije, odnosno pod njime se podrazumijevaju sporazumi koji su neformalni ili prešutni prije svega zbog toga što je njihova primjena suprotna zakonu ili bi mogla imati negativne političke i/li propagandne posljedice. Klasični primjeri bi mogli sporazumi vodećih poduzeća o namještanju cijena kako bi se zaobišli antitrustovni propisi. U popularnoj kulturi su mnogo češći primjeri "džentlmenskih sporazuma" kojima se prešutno sprovodi diskriminacija na spolnoj, religijskoj, etničkoj ili nekoj drugoj osnovi - npr. dogovor stanodavaca u nekoj gradskoj četvrti da nitko od njih neće izdavati stanove crncima i sl.

Vidi još uredi