Džej Ramadanovski

Commons-emblem-question.svg Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.

Džej Ramadanovski (Beograd, 29. maj 19646. decembar 2020[1]) bio je jugoslovenski i srpski pevač.

Džej Ramadanovski

Informacije
Ime po rođenju Džej Ramadanovski
Rođen/a 29. maj 1964. (1964-05-29)
Beograd, SR Srbija, SFRJ
Umro/la 6. decembar 2020. (dob: 56)
Žanrovi Disco, turbo-folk, folk
Godine aktivnosti 1988–2020

Rani životUredi

Rođen je u višečlanoj porodici obućara Mazlama i radnice Gradskog zelenila Barije Ramadanovski kao jedino muško dete. Porodica Ramadanovski vodi poreklo iz opštine Resan u Makedoniji. Rane godine života provodi u Skenderbegovoj ulici na Dorćolu. Nakon razvoda roditelja izvesno vreme provodi živeći sa bakom po majci, da bi posle zbog sklonosti ka maloletničkoj delinkvenciji vreme do punoletstva proveo po domovima za vaspitanje dece i omladine. U toku boravka u domu izučava autolakirerski zanat i nakon odsluženja vojnog roka posao dobija u Industriji poljoprivrednih mašina „Zmaj” gde se, međutim, ne zadržava dugo i vraća se životu na ulici i sitnom kriminalitetu. U to doba muzikom se bavio amaterski.

KarijeraUredi

Upoznavši se sa Marinom Tucaković, odlučuje se na prvi ozbiljniji korak u bavljenju muzikom. Sa pesmom Zar ja da ti brišem suze učestvuje na festivalu MESAM 1987. godine i osvaja drugo mesto. Tokom 1990-ih bio je popularan u celoj nekadašnjoj Jugoslaviji a naročito u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dok je bio na vrhuncu popularnosti pravio je turneje po inostranstvu (u Nemačkoj, Švedskoj, Kanadi, SAD...).

Džej se takođe pojavio u filmu iz 1989. godine Hajde da se volimo 2, gde je izveo jednu od svojih, tada popularnih pesama, Slažeš li se ti.

Na Grand festivalu 2008. godine je osvojio drugo mesto sa pesmom Imati pa nemati.

Džej je u toku svoje bogate karijere sarađivao sa mnogima iz muzičkog sveta. Njegove najveće hitove napisali su i producirali; Marina Tucaković i Aleksandar Futa Radulović, Dragan Brajović Braja, Katarina Jovanić Kaća, Peca Milinović, Zlaja Timotić, Vesna Petković, Zoran Tutunović, Endži Mavrić, Sava Bojić, Zlatko Japanac, Slavko Stefanović, Neša Beković i njegov brat Iso Lero Džamba.

Privatni životUredi

Sa bivšom suprugom Nadom ima dve kćerke. Živeo je u Beogradu, na Dorćolu.

SmrtUredi

Umro je u 57. godini života nakon naglog srčanog zastoja 6.decembra 2020.godine u svom stanu na Dorćolu.

DiskografijaUredi

AlbumiUredi

KompilacijeUredi

ReferenceUredi

  1. Jovović, Pero (2020-12-06). „Preminuo Džej Ramadanovski” (sr). nova.rs (Nova.rs Media Holding). https://nova.rs/zabava/preminuo-dzej-ramadanovski/#. Pristupljeno 2020-12-06. 

Spoljašnje vezeUredi