Zhang Heng

(Preusmjereno sa stranice Džang Heng)

Džang Heng (Zhang Heng), 78-139. godina ne., kineski astronom i geofizičar; izumeo je seizmograf za registrovanje zemljotresa.

Zang Heng

Zang je rođen u Nanjangu, u provinciji Henan, u vreme dinastije Han. Bio je dvorski istoričar i zvanični astronom.

Astronomski doprinos uredi

Zang je uočio je da izvor Mesečeve svetlosti Sunčeva svetlost, i da pomračenja Meseca nastaju usled toga što senka Zemlje pada na Mesec. Zamislio je nebeski globus koji pluta po vodi, okrećući se u skladu s dnevnim okretanjem zvezdanog neba. U oblasti matematike, Zang je uspeo da odredi da pi ima vrednost 365/116 (oko 3,1466), stoje bio značajan napredak u odnosu na do tada prihvaćenu vrednost u Kini, koja je iznosila 3.

Geofizički doprinos uredi

 
Zang Hengov seizmograf

Ipak, svoj najznačajniji doprinos dao je na polju geofizike, kada je 132. godine izumeo primitivni seizmograf. Zang se njime služio pri lociranju i beleženju zemljotresa, što je bila jedna od njegovih zvaničnih dužnosti kao dvorskog istoričara. Bila je to bronzana naprava dužine gotovo dva metra, koja je u sebi sadržala mehanizam načinjen od poluga i klatna, sa osam zmajevih figura raspoređenih po obodu. Jaki seizmički potresi oslobađali bi metalnu kuglu iz zmajevih usta, a pravac njenog kretanja odgovarao je pravcu seizmičkog talasa. Poznato je da je ovaj uređaj zabeležio jedan zemljotres, koji se desio u provinciji Gansu 138. godine.