Cvijeta Zuzorić

Cvijeta Zuzorić - Pešoni (Dubrovnik, 1552 – Ankona, 30. novembar 1648[1]) je bila plemkinja, poeta i pesnikinja iz renesansnog Dubrovnika.

Cvijeta Zuzorić - Pešoni
Biografske informacije
Rođenje1552
Smrt30. novembar 1648. (dob: 95–96)
Obrazovanje
Zanimanjepjesnik
Opus
Književni pravacbarok

Biografija uredi

Rođena je u istaknutoj trgovačkoj porodici kao jedna od pet ćerki. Obrazovanje je stekla u Ankoni, gde se još kao mlada preselila kod sestre Nike Zuzorić. Priklonivši se očevoj volji udala se za firentinskog plemića, trgovca Bartolomea Pešonija, s kojim se preselila u Firencu, a potom kao supruga konzula ponovo vratila u svoj rodni grad Dubrovnik.

Oko sebe je okupljala brojne umetnike. Bila je predmet obožavanja u krugu pesnika okupljenih u „akademiji složnih“ (ital. Accademia degli Concordi).

Opevali su je i posvetili joj svoja dela pesnici Dinko Zlatarić, Miho Bunić i Nikola Gučetić, kao i Torkvato Taso koji joj je posvetio tri soneta i pet madrigala. Pretpostavlja se da je i sama pisala pesme, premda ništa od njih nije sačuvano.

Paviljon uredi

U Beogradu nakon Prvog svetskog rata, Branislav Nušić je pokrenuo inicijativu, a kasnije je i osnovano društvo prijatelja umetnosti pod njenim imenom. Ovo društvo je podiglo paviljon na Kalemegdanu za umetničke izložbe i danas se koristi u iste svrhe.

Izvori uredi

  1. http://www.maticasrpska.org.rs/stariSajt/biografije/tom03.pdf Srpski biografski rečnik, tom 3, Matica srpska, Novi Sad 2007, ISBN 978-86-7946-001-1

Vanjske veze uredi