Red River (film)

(Preusmjereno sa stranice Crvena rijeka (1948))

Crvena rijeka (eng. Red River) je vestern Howarda Hawksa iz 1948. o prvom prijevozu stoke kroz Chisolm Trail. John Wayne se pojavljuje kao stočar koji se tijekom putovanja posvađa sa svojim posvojenim sinom, Montgomeryjem Cliftom, oko vlasništva stoke.

Red River
kino-poster
RežijaHoward Hawks
ProducentHoward Hawks
Scenario
sinopsis: Borden Chase
Uloge
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaRussell Harlan
MontažaChristian Nyby
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
30. 9. 1948 (1948-09-30)
Trajanje133 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezik
  • engleski
Budžet2,7 mil. $[1]
Bruto prihod9,012.000 $[2]

Scenarij su napisali Borden Chase i Charles Schnee prema Chaseovoj priči The Chisholm Trail.

Radnja uredi

Thomas Dunson (John Wayne) je tvrdoglavi čovjek koji samo hoće pokrenuti isplativ ranč u Teksasu. Ubrzo nakon početka njegovog putovanja u Teksas sa svojom desnom rukom, Nadineom Grootom (Walter Brennan), Dunson saznaje da je njegova simpatija (Coleen Gray), kojoj je rekao da ostane u kolima, poginula u indijanskom napadu. Unatoč ovoj tragediji, karavana nastavlja putovanje i ubrzo nailaze na Matthewa Gartha, dječaka bez roditelja, kojeg Dunson uzima pod svoje. Zajedno sa samo nekoliko grla stoke, ulaze u Teksas preko Crvene rijeke, a Dunson svečano proglašava svu zemlju koju vide svojom. Međutim, pojavljuju se dva Meksikanca na konjima i kažu mu kako ta zemlja već pripada njihovom šefu. Dunson se oglušuje na ove riječi, na kraju ubija jednog Meksikanca, a drugom kaže da obavijesti svog šefa kako ta zemlja pripada njemu. Naziva svoju zemlju Red River D, istim imenom kojim je nazvao i prvo grlo u svojem stadu. Obećava Mattu da će ga uzeti za partnera i upisati njegovo ime u naziv ako to zaradi.

Prolazi četrnaest godina, a Dunson je u međuvremenu postao veliki rančer. Uz Mattovu i Grootovu pomoć, uspijeva skupiti impresivno stado s više od tisuću grla, ali bankrotira jer se nalazio na pogrešnoj strani u Američkom građanskom ratu. Budući da cijena stoke nije po volji Dunsonu, odlučuje povesti krdo stotinama milja sjeverno u Missouri, gdje će postići mnogo bolju cijenu. Unajmljuje pomoćnike kako bi mu pomogli u prijevozu, i konačno kreću put sjevera. Tokom puta upadaju u razne probleme, kao što su stampedo koji je pokrenuo njihov čovjek koji je pokušao ukrasti šećer, i indijanski napadi. Tijekom jednog ovakvog napada, muškarci spašavaju teretna kola od napada Indijanaca. Jedna od žena koju spašavaju je Tess Millay (Joanne Dru), koja se sviđa i Dunsonu i Mattu.

Ubrzo slijede novi problemi: Dunsonovo tiransko vodstvo počinje smetati ostalim muškarcima, posebno Mattu, koji preuzima Dunsonovo krdo kako bi ga odveo u bližu destinaciju, u Abilene, Kansas. Logično, ovo razjaruje Dunsona, koji se zavjetuje kako će pronaći Matta i ubiti ga. Matt uspijeva dovesti stoku u Abilene, grad koji je željno iščekivao dolazak takvog krda; tu prima odličnu ponudu koju objeručke prihvaća. Matt je, iako on toga nije svjestan, upravo uspio prvi dovesti krdo stoke preko Chisholm Traila. U međuvremenu, Dunson uspijeva doći u grad. Pokušava ispuniti svoje obećanje kako će ubiti Matta. Dvojica muškaraca počinju bitku do smrti, ali se umiješa Tess, zaprijetivši im pištoljem i prisiljavajući ih da shvate da između njih ipak postoji ljubav. Dunson i Matt shvaćaju svoje pogreške te se pomire. Vrativši se u Teksas, Dunson ispunjava obećanje i prima Matta u partnerstvo.

Zanimljivosti uredi

  • Iako nije potpisana, među glumačkom ekipom se pojavljuje i Shelley Winters kao rasplesana djevojka u kolima.
  • Film je snimljen 1946., ali je premijerno prikazan tek 30. rujna 1948., navodno jer je Howard Hughes tužio Howarda Hawksa i United Artists, tvrdeći da je film presličan Hughesovom filmu Odmetnik.
  • Nominiran je za Oscare za montažu i najbolju priču.
  • U knjizi, Dunson umire nakon što ga je ranila Cherry. Ali ni Wayne ni Hawks nisu marili za taj kraj, pa je promijenjen za potrebe filma.

Izvori uredi

  1. HOLLYWOOD DEALS: Prospects Brighten for United Artists -Budget Runs Wild and Other Matters By THOMAS F. BRADYHOLLYWOOD.. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 01 Feb 1948: X5.
  2. Box Office Information for Red River. The Numbers. Retrieved April 14, 2012.

Vanjske poveznice uredi