Croatan Indijanci

Croatan Indijanci (Croatan Indians, 'Hrvatski Indijanci', Lumbee). - Narod [1] tajanstvenog porijekla danas nastanjen u Sjevernoj Karolini u okruzima Robeson, Hoke, Scotland, i Cumberland.

Lokacija Croatana u okrugu Robeson, N.C.
Henry Berry Lowrie, postao je poznat kao indijanski Robin Hood
Jamie Oxendine (Lumbee) s kongresnicom Marcy Kaptur

Porijeklo i povijest uredi

Riječ 'Croatan' veoma je popularna u Sjevernoj Karolini.

-Postoji više teorija o njihovom porijeklu, najpopularnija je ona da su potomci Hatteras Indijanaca i kolonista (njih oko 120; među njima je navodno bilo i dubrovačkih pomoraca) koji su se 1587. naselili na otoku Roanoak. Otok leži pred obalom Sjeverne Karoline. Naselje u kojem su živjeli nazvano je 'Lost Colony' (Izgubljena kolonija) jer su stanovnici netragom nestali, vjerojatno su se priključili Indijancima i otišli. Mnogi današnji Lumbee imaju ista prezimena kao i nestali kolonisti. Prema Adolph Dial-u, povjesničaru iz plemena Lumbee, Croatani i Englezi su sudjelovali u stvaranju današnjih Lumbee Indijanaca.

Riječ 'Croatan' dano je ovom plemenu prema napisu CRO koji je bio ucrtan na jednom drvetu. -Druga je teorija da su Lumbee potomci Čerokija, Tuscarora i Istočnih Siouxa. Tijekom 1800-tih godina, Lumbee su bili nazivani imenom Croatan Indians jer su izgledali poput Indijanaca ali su živjeli poput bijelih naseljenika. Sjeverna Karolina im je dala poseban legalni status, uključujući i pravo da imaju svoje vlastite škole. Prva njihova škola 'Croatan Normal School' otvorena je 1887. u Pembroke-u u Sjevernoj Karolini. Danas je to 'Pembroke State University'.

  • –Danas su najveće samostalno pleme istočno od rijeke Mississippi, prema popisu iz 1990. bilo ih je 48.000. Oni čine najveću indijansku grupu bez rezervata i mnogi žive i rade od zemlje. Lumbee ili Croatan Indijancima odbijen je federalni status 'Indijanskog plemena' zbog visokog postotka miješane krvi, kako one iz drugih plemena tako i crnačke. Lumbee su naime bili poznati po tome što su pružali utočište izbjeglim crnačkim robovima. Lumbee su danas organizirani u više plemena, to su: Kaweah Indian Nation iz Sjeverne Karoline, pleme United Lumbee Nation of North Carolina and America. Ovdje treba napomenuti i da se ostaci Cheraw Indijanaca prodaju pod Croatane nazivavši sebe Lumbee Tribe of Cheraw Indians.

-Henry Berry Lowrie nazivan "Indian Robin Hood", njihova poznata ličnost iz (1860-tih) ima među ovim narodom status narodnog heroja. Bio je kako kažu 'veliki bandit'. Njegova obitelj porijeklom iz Virginije bila je poznata po gradnji cesta. Njegovo ime danas nosi cesta Lowrie road u Sjevernoj Karolini.

Današnja baština uredi

  • Lost Colony center for Science and Research, je danas službeni znanstveno-istraživački centar uz otok Manteo (bivši Roanoke) koji se od 1998. bavi povijesnim, arheološkim, genealoškim i biogenetskim (DNK) analizama svih dostupnih tragova prvobitnih doseljenika i okolnih Indijanaca (The Croatan Project, East Carolina University).

Poznati Croatani uredi

Poznate osobe kroatanskog (lumbeejskog) podrijetla.

Literatura uredi

  • K.I. Blu: Lumbee. Handbook of North American Indians vol. 14: 278-295, Smithsonian Institution, Washington 2004
  • B. Fell: Saga America. U.S. Academy of Sciences and Arts & Harward University, Harward 1980
  • A.S. Eterovich: Croatia and Croatians, and the Lost Colony. Ragusan Press, San Carlos, Ca. 2003
  • T. Hariot, J. White, J. Lawson: A vocabulary of Roanoke. Evolution Publishing, Merchantville 1999
  • Th. Ross: American Indians in North Carolina. Karo Hollow Press, South Pines 1999
  • G.M. Sider: Lumbee Indian histories. Cambridge University Press, Cambridge 1993
  • S.B. Weeks: The lost colony of Roanoke, its fate and survival. Knickbocker Press, New York 1891

Izvori uredi

  1. HUD CodeTalk Arhivirano 2009-03-06 na Wayback Machine-u Celebrities of Native American Heritage

Vanjske poveznice uredi