Crna Klada je bivše naseljeno mjesto u Hrvatskoj, regiji Slavonija u Osječko-baranjskoj županiji i pripadalo je nekadašnjoj općini Našice.

Crna Klada na mapi Hrvatske
Crna Klada
Crna Klada
Crna Klada na zemljovidu Hrvatske
Crna Klada
Regija Slavonija
Županija Osječko-baranjska županija
Općina/Grad Našice
Površina 1,55 km²
Nadmorska visina 225 m

Zemljopisni položaj uredi

Crna Klada se nalazila na južnim obroncima Krndije, 500 metara od županijske ceste ŽC 4093 Našice- Granice- Rozmajerovac. Selo se nalazilo na 45° 25' 10" sjeverne zemljopisne širine i 18° 5' 10" istočne zemljopisne dužine te na 225 metara nadmorske visine. Susjedna naselja su bila jugoistočno Granice, zapadno Londžica a sjeverno Ceremošnjak. Površine nekadašnjeg naselja pripadaju katastarskoj općini Londžica.

Stanovništvo uredi

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]


Povijest uredi

Naselje je nastalo 1939. Pedesetih godina prošlog stoljeća u 30 kuća bilo je 120 stanovnika koji su živjeli od poljoprivrede. Iseljavanje crnokladačkog stanovništva koje se raspršilo na sve strane svijeta počelo je 1971., da bi Crnu Kladu krajem 1981. napustila i posljednja stanovnica. Većinu stanovništva su činili doseljenici iz Hrvatskog Zagorja sa područja današnje općine Bednje. U svibnju 2012. obnovljena je i posvećena kapelica Sv. Izidoru koji je bio nebeski zaštitnik nekadašnjeg sela [2] uz prisustvo velikog broja bivših stanovnika i onih koji imaju podrijeklo iz tog nekadašnjeg sela.

Izvori uredi

  • Branko prof. Kranjčev " Izčeslo naselje Crna Klada" knjiga u izdanju Zavičajnog muzeja u Našicama , 2012.

Vanjska poveznica uredi