Crkva sv. Ćirila i Metodija u Ljubljani

Srpska pravoslavna crkva u Ljubljani, punim imenom crkva svetih Ćirila i Metodija u gradu Ljubljani. Ova crkva je najvažniji bogoslužbeni hram Srpske pravoslavne crkve na području države Slovenije, a pripada Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji.

Srpski patrijarh Pavle posvećuje Crkvu - 2005.

Božiju službu u crkvi služi jerej Aleksandar Obradović starešina hrama, protojerej-stavrofor Peran Bošković i jerej Dejan Mandić, a nadležni je mitropolit Zagrebačko-ljubljanske mitropolije g. Jovan Pavlović.

Istorijat zgrade uredi

Izgradnja crkve je započeta je 1936. po planu arhitekte Momira Korunovića u zapadnom delu središta Ljubljane. Izgradnja je prekinuta Drugim svetskim ratom, a kasnije i komunističkim razdobljem.

Ponovna izgradnja započeta je 90ih godina 20. veka. Crkva je posvećena 23. oktobra 2005. godine prilikom posete Srpskog patrijarha Pavla. 29. aprila 2010. crkva je proglašena za kulturni spomenik i tako dodatno zaštićena.[1]

Arhitektura crkve uredi

 
Nastup Divne Ljubojević u hramu, jun 2011.

Crkva je građena kao masivna građevina sa osnovom upisanog "grčkog krsta" sa pet kupola a na vrhu stoji veliki pozlaćeni krst. Unutrašnjost je ukrašena freskama, rad vajara Dragomira Jašovića i Miše Mladenovića, ikonostas je rad debarskih braća Nestora i Lazara Aleksijevića a ikone je izradio vajar Mirko Šubic.

Izgradnja kulturno-pastoralnog centra pored crkve uredi

22. juna 2008. godine otkriven je kamen temeljac za izgradnju parohijskog doma, koji će biti u neposrednom okruženju crkve. Zgrada će biti namenjena vernicima i ostalim građanima i imaće svoju biblioteku, kongresni centar idr. Na svetkovini su bili prisutni i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, slovenački premijer Janez Janša i košarkaš Radoslav Nesterović. Pri tome je Mitropolit Jovan odlikovao nekoliko najzaslužnijih osoba sa ordenom Katarine Kantakuzine Branković 1. reda. Izgradnju parohijskog doma je iz budžeta potpomgla i Vlada Slovenije, Vlada Republike Srpske, Gradska opština Ljubljana pod gradonačelnikom Zoranom Jankovićem kao i mnogi drgi vernici i kompanije iz SlovenijeTrošak izgradnje kulturno-pastoralnog doma iznosi oko 3 miliona evra a zvanično otvorenje centra planirano je za 2015. godinu. Parohijski centar već je prije završetka u upotrebi. Koristi se za veronauku mladih, vežbe folklornih grupa, itd.

Bogoslužje uredi

 
Prostorija za paljenje sveća

Crkva je otvorena od 8 do 19 časova posle podne. Bogosluženje se obavlja:

  • Sveta liturgija nedeljom i praznikom u 10č
  • jutrenje svakog dana u 8.30č
  • večernje svakog dana u 18č
  • bdenije svake subote i uoči praznika u 17č

Značajne posjete uredi

Povezano uredi

Reference uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-01. Pristupljeno 2012-06-27. 

Spoljašnje veze uredi