Coursera

технолошка компанија за онлајн образовање

Coursera /kɔrsˈɛrə [1] je neprofitabilna obrazovna organizacija koja nudi veliki broj onlajn kurseva MOOCS. Osnivači ove organizacije su profesor informatike Andrew Ng i Daphne Koller sa Stanford Univerziteta. Coursera sarađuje sa mnogo univerziteta kako bi obezbedila onlajn kurseve. Kursevi koji se mogu pohađati su iz oblasti fizike, elektrotehnike, hemije,medicine, biologije, sociologije, matematike, informatike, ekonomije itd. U aprilu 2014, Coursera je imala 7.1 milion korisnika i 641 kurs, sa 108 univerziteta.

Coursera logo
Andrew Ng jedan od osnivača organizacije

Kursevi uredi

Kursevi širokog spektra koji se protežu od humanističkih nauka, medicine, biologije, sociologije, matematike, ekonomije i, informatike i drugih oblasti traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, i koncipirani su na principu interaktivnog online učenja gde kompletan nastavni materijal i podršku eminentnih predavača polaznici dobijaju besplatno. Na kraju svakog modula polaže se test i dobija sertifikat o savladanom programu. Ovaj tip seminarskih studija nije deo standardnog obrazovanja, i polaznici taj kredit ne mogu koristiti kao zamenu za predmete koje slušaju na matičnim fakultetima ako su studenti, ali je znanje koje dobijaju dragoceno. Coursera također nudi diplomske tečajeve u partnerstvu sa sveučilištima. Primjerice, platforma HEC Paris partner je Executive Mastera u području inovacija i poduzetništva. 100% online, ovaj program ima za cilj osposobiti vrhunske menadžere specijalizirane za ova dva polja u 18 mjeseci. Otvoren je u ožujku 2017. godine

Šta čini ove kurseve toliko različitim? uredi

Online kursevi su dostupni već duže vreme. Razlikuje ih činjenica da je ovo pravo iskustvo kursa. Počinje određenog dana, i studenti gledaju video snimke na nedeljnoj bazi i rade domaće zadatke. Ovo su pravi domaći zadaci za pravu ocenu, sa pravim rokom. Na kraju kursa, studenti dobijaju sertifikat. Oni mogu da predstave taj sertifikat svojem poslodavcu i time dobiju bolji posao.

Samoobrazovanje uredi

Samoobrazovanje je poseban vid obrazovanja koji se ostvaruje spostvenim naporom i po pravilu bez neposredne pomoći drugih ljudi.U 21.veku uz neverovatno razvijene tehnologije, klasično obrazovanje sve više i više gubi svoj smisao u onom obliku kako je funkcionisalo pre 30 i više godina. Naime, zahvaljujući pristupu svim mogućim informacijama i literaturi, danas su učenici i studenti u mogućnosti da bez problema znaju i saznaju više i od njihovih profesora. Danas svako ima mogućnost da uči više, brže i bolje.Stranice poput Coursere nam nude besplatnu literaturu ali i omogućavaju da slušamo i gledamo neke od najboljih profesora i predavača na svetu, sve to besplatno i u kućnoj atmosferi.

Obrazovni uticaj uredi

Svako ko ima pristup Internetu ima mogućnost da dobije visoko obrazovanje, dok je učenje sa sebi odgovarajućim tempom. Čak i u lokalnim institucijama, koje nemaju elitne profesore, studenti mogu da se rukovode i motivišu resursima koje obezbeđuje Coursera.

Partneri uredi

 
Logo Stanford Univerziteta, glavnog partnera Coursere

Coursera je počela da radi 2012 sa Stanford Univerzitetom, Princeton, univerzitetom u Mičigenu, univerzitetom u Pensilivaniji. 12 partnera je dodato jos u julu 2012, a zatim još 17 u septembru 2012. U februaru 2013, kompanija je najavila jos 29 partnerskih univerziteta. Sadašnji ukupan broj partnera je 108. Krajem oktobra 2013, kursera se udružila sa SAD Stejt Departmentom da omogući učenje širom sveta. U januari 2014. Stejt department je rekao Courseri da blokiraju pristup svojim kursevima iz Irana,Sudana,Kube.

Zemlje partneri uredi

Coursera sarađuje sa univerzitetima iz više od 22 zemlje, neke od njih su: Australia, Kanada, Ujedninjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Japan, Meksiko, Španija, Turska...

IT infrastruktura uredi

Courseru vodi nginx web server na Linux operativnom sistemu na Amazon web servis platformi. Podaci se čuvaju u Amazon S3, i sajt pretraživanjem upravlja CloudSearch koji pretražuje gotovo 4.3 miliona dokumenata na sajtu. Svakog meseca kurserin server odgovori na 10 milijardi sql upita. kursera opslužuje oko 500tb saobraćaja mesečno.

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljasnje veze uredi