Cosenza (provincija)

Okrug Kozenca (ital. Provincia di Cosenza) je okrug u okviru pokrajine Kalabrija u južnom Italiji. Sedište okruga i pokrajine i najveće gradsko naselje je istoimeni grad Kozenca.

Provincija Kozenca
Provincia di Cosenza
Položaj Provincije Kozenca u Italiji
 
Država Italija
Regija Kalabrija
Sjedište Kozenca
Stanovništvo 733.309 st.
Površina 6.650 km²
Gustina naseljenosti 110/km²
Veb stranica www.provincia.cosenza.it

Površina okruga je 6.650 km², a broj stanovnika 733.309 (2008. godine).

Prirodne odlike

uredi
 
Karta okruga Kozenca

Okrug Kozenca čini severni deo istorijske oblasti Kalabrija. On se nalazi u južnom delu države, sa izlaskom na Jonsko more na istoku i na Tirensko more na zapadu. Područje okruga predstavlja i vezu poluostrva Kalabrije sa apeninskim kopnom. Veći deo okruga je planinski - krajnje južni deo planinskog lanca Apenina. On je presečen dubokom dolinom reke Krati, koja teče od juga ka severu i koja predstavlja žilu-kucavicu okruga.

Stanovništvo

uredi

Po poslednjim procenama iz 2008. godine u okrugu Kozenca živi preko 730.000 stanovnika. Gustina naseljenosti je srednje velika, oko 110 st/km². Najbolje naseljena je središnja dolina reke Krati, gde se nalazi i glavni grad Kozenca. Ostali deo okruga, koji iako ima dugu obalu, je izrazito planinski, pa stoga i retko naseljen i slabo razvijen.

Pored pretežnog italijanskog stanovništva u okrugu žive i omanji broj doseljenika iz svih delova sveta.

Opštine i naselja

uredi

U okrugu Kozenca postoji 155 opština (ital. Comuni).

Najvažnije gradsko naselje i sedište okruga je grad Kozenca (70.000 st.) u južnom delu okruga. Drugi po veličini je grad Koriljano Kalabro (40.000 st.) u središnjem, a treći Rosano (38.000 st.) u istočnom delu okruga.

 
Grad Kozenca

Vanjske veze

uredi