Cork (grofovija)

Okrug Kork (engl. County Cork, ir. Contae Chorcaí) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom jugozapadnom delu, u pokrajini Manster.

Okrug Kork
County Cork / Contae Chorcaí

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Kork na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Manster
Sedište Kork
 
Površina 7.499 km²
Stanovništvo 518.128
(399.216 bez g. Korka) (2011.)
Gustina naseljenosti 69,1/km²
 
Registarske tablice C
Veb stranica www.corkcoco.ie

Danas je okrug Kork jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Kork, koji je upravno izdvojen iz okruga, ali i dalje vrši uloga okružnog sedišta.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Kork se nalazi u jugozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Kork je po prostranstvu najveći od svih irskih okruga - zauzima 1. mesto među 32 okruga.

Reljef: Najveću deo okruga Kork je zatalasano područje nadmorske visine 100-250 m. Planinska područja postoje na krajnjem zapadu (planine Sliv Miskiš i Beliora) i krajnjem severoistoku okruga (planina Šeji sa najvišim vrhom okruga, Nokboj - 706 m .n.v.). Na jugu, duž atlantske obale, postoji niz manjih ravnica, koje su često močvarne.

Klima Klima u okrugu Kork je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Kork je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na jugu i jugozapadu, a ona je posebno slikovita duž Korškog zaliva. Od okružnih reka poznate su: Li, Bendon i Blekvoter. U okrugu postoji i niz jezera, ali su sva ona mala i bez većeg značaja za državu.

Stanovništvo uredi

 
Grad Kork, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Kork živelo je preko 500 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 60% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Kork ima gustinu naseljenosti od blizu 70 st./km², što je za nešto više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je bolje naseljen nego severni.

Jezik: Sasvim mali deo okružnog stanovništva naseljava tzv. Područja irskog jezika (jugozapadni deo okruga), gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi