Coquette (film)

Coquette

slijeva nadesno: Matt Moore, John St. Polis i Mary Pickford u jednoj sceni filma
Režija Sam Taylor
Producent Sam Taylor
Mary Pickford
Scenario John Grey
Allen McNeil
Sam Taylor
Predložak Coquette; autor:
George Abbott & Ann Preston Bridgers
Uloge Mary Pickford
Johnny Mack Brown
Matt Moore
Muzika Hugo Riesenfeld
Fotografija Karl Struss
Montaža Barbara McLean
Studio Pickford Corporation
Datum(i) premijere
6. april 1929 (1929-04-06)
Trajanje 76 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Coquette (sh. Koketa) je američki igrani film snimljen 1929. u režiji Sama Taylora, najpoznatiji kao prvo zvučno ostvarenje u filmografiji Mary Pickford.

Radnja se temelji na istoimenoj kazališnoj predstavi Georgea Abbotta i Ann Preston Bridgers. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Pickford, je lijepa i flertu sklona kćer južnjačkog ljekara koju otac želi udati za "dobru partiju", ali se ona umjesto toga zaljubi u siromašnog mladića. Radnja prikazuje kako će njihov odnos rezultirati nasiljem i Pickford dovesti pred tragičnu dilemu.

Pickford, koja se u nijemoj eri smatrala najvećom zvijezdom Hollywooda, u Coquette je uložila dosta novaca ali i ambicija, nastojeći dokazati skepticima ne samo da se, za razliku od mnogih svojih kolega, može nositi sa novim glumačkim zahtjevima koje su donijeli zvuk i govor, ali je također htjela da konačno odbaci imidž "vječne djevojčice" koji joj je bio donio popularnost i konačno glumila lik seksualno i na drugi način "oslobođene" flapper žene. Iako je Pickford glumački dio posla dobro obavila i uvjerljivo savladala južnjački naglasak, snimanje je bilo prilično naporno, uglavnom zbog tehničkih problema.

Usprkos svega, Coquette je sa zaradom od 1,4 miliona US$ postala veliki hit te razuvjerila skeptike koji su sumnjali da Pickford i u zvučnoj eri može zadržati status zvijezde. Sljedeće godine je na 2. dodjeli Oscara svoj trijumf zaokružila osvajanjem Oscara za najbolju žensku ulogu; usprkos toga su, s obzirom da je bila jedan od osnivača losanđeleske Akademije neki kritičari smatrali da je ta nagrada nezaslužena.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Literatura
Napomene

Vanjske vezeUredi