Cool Hand Luke (sh. Hladnoruki Luke), u bivšoj Jugoslaviji distribuiran pod naslovom Hladnoruki kažnjenik, je američki igrani film snimljen 1967. godine u režiji Stuarta Rosenberga, poznat kao jedno od klasičnih ostvarenja zatvorskog žanra.

Cool Hand Luke
RežijaStuart Rosenberg
ProducentGordon Carroll
Scenario
PredložakCool Hand Luke; autor:
Donn Pearce
Uloge
MuzikaLalo Schifrin
FotografijaConrad Hall
MontažaSam O'Steen
DistribucijaWarner Bros.-Seven Arts
Datum(i) premijere
1. 11. 1967 (1967-11-01)
Trajanje126 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod16,2 mil. $ (Sjeverna Amerika)[1]

Film se temelji na istoimenom romanu Donna Pearcea, bivšeg profesionalnog kriminalca, djelomično inspiriranog autorovim vlastitim iskustvima u zatvoru na Floridi. Protagonist, čiji lik tumači Paul Newman, je Luke Jackson, odlikovani veteran korejskog rata koji, nakon što je jedne noći pijan porazbijao parking-automate, za svoj čin bude osuđen na dvije godine zatvora te poslan u kaznionicu gdje će zbog svoje svojeglavosti i buntovne prirode doći u sukob kako sa vlastima na čelu sa okrutnim upravnikom (čiji lik tumači Strother Martin), tako i neslužbenim vođom zatvorenika Draglineom (čiji lik tumači George Kennedy). Radnja prikazuje kako zahvaljujući svojoj domišljatosti, šarmu i smislom za humor postepeno stiče simpatije i poštovanje drugih zatvorenika, uključujući i samog Draglinea, ali i kako njegovo uporno odbijanje da se pokori zatvorskim pravilima dovodi do tragedije.

Cool Hand Luke je postigao izuzetnu gledanost, te se smatra jednim od najuspjelijih ostvarenja u Newmanovoj karijeri. Osim Newmana brojne pohvale je dobio i autor muzike Lalo Schiffrin, koji je vješto koristio motive jazza, ali i sprituala kako bi stvorio posebnu atmosferu, isto kao i karakterni glumci Martin i Kennedy, koji je za svoj nastup osvojio Oscar za najboljeg sporednog glumca, i poslije tvrdio da mu je film preporodio karijeru, omogućivši mu da prestane tumačiti negativce. Uspjeh filma se, međutim, najviše pripisuje tome što je svojom temom pogodio duh vremena, odnosno antiestablišmentski svjetonazor mlade publike koja se voljela identificirati sa buntovnim protagonistom. U tom smislu se Cool Hand Luke često shvaćao kao svojevrsna alegorija na tadašnji sukob generacija, odnosno suprotstavljanje mladih vlasti koja ih je prisilno regrutirala i slala u vijetnamski rat isto onako kao što protagonista šalje u zatvor. Filmu se također pripisivala i kršćanska simbolika, odnosno prikaz protagonista kao Isusa. To se odnosilo i na scenu u kojoj upravnik podvrgava Lukea fizičkoj kazni i svoj postupak opravdava zlokobnim riječima "Ovo što imamo ovdje je neuspjeh u komunikaciji"; te su riječi mnogo godina kasnije iskorištene kao početak pjesme Civil War grupe Guns'N'Roses.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi