Commodore 64GS je bila igraća konzola kompanije Commodore International koja izlazi na tržište u poslednjem mjesecu 1990. godine i ubrzo potom zbog katastrofalno lošeg prodajnog rezultata biva povučena.

Commodore 64GS

Dizajn i neuspjeh uredi

Iznenadna eksplozija tržišta igraćih konzola u drugoj polovici 80tih godina dvadesetog veka rezultira odlukom menadžera Commodore International da izbace vlastitu konzolu na tržište. Prvi od poslovnih pokušaja po toj strategiji postaje Commodore 64GS koji bez obzira na sličnost u imenu to jest dodatku GS ne predstavlja napredak kao kod kompanije Apple nego tehnički korak unatrag pošto je nova konzola praktički potpuna kopija kompjutera Commodore 64, ali bez tipkovnice, kazetofona ili disketne jedinice pošto se korist katridž. Bez obzira na sve nedostatke kompanija je odlučila da se konzola prodaje po cijeni sličnoj onoj za Commodore 64.

Drugi problem Commodore 64GS postaje onaj po pitanju konkurencije pošto u isto vreme kada na tržište izlazi ova 8bitna konzola druge kompanije su već izbacile 16bitne kao što su Mega Drive, Super Nintendo i TurboGrafx-16. Rezultat svega toga postaje potpuni tržišni debakl koji rezultira izdavanjem samo 28 igri i prodajom samo 25.000 primjeraka konzole od 100.000 proizvedenih. Neprodane konzole Commodore International će rastaviti i njihove djelove koristiti za proizvodnje Commodore 64 kompjutera,a lekciju o tržišnom debaklu vlastite konzole kompanija neće naučiti pa će ju uskoro ponoviti u mnogo većem financijskom opsegu s Amiga CDTV

Tehnički podaci uredi

Hardverski dio Osobine
Proizvođač Commodore International
Država proizvodnje SAD
Vrsta kompjutera igraća konzola
Procesor Commodore 8500
Brzina procesora 1 MHz
RAM 64 KB
ROM 20 KB
Rezolucija grafike 320 x 200
Monitor spaja se na TV
Mediji Kartridž