Comgall mac Domangairt

Comgall mac Domangairt je bio kralj Dalriade početkom 6. vijeka. Bio je sin kralja Domangart Rétija i unuk Fergus Móra. Anali Ulstera navode kako je umro 538, 542. i 545. godine, dok Anali Tigernacha navode kako je umro 537.

Osim datuma smrti ne postoje nikakvi čvrsti podaci o Comgallu; jedini izuzetak su navodi kako je osnovao Cenél Comgaill, jedan od klanove Dalriade koje spominje Senchus fer n-Alban, iako pod imenom Crich Comgaill; kasniji Anali Ulstera oko 710. koriste izraz cenél.

Cenél Comgaill uredi

Irski anali govore vrlo malo o Cenél Comgaillu. Naknadna historijska tumačenja sugeriraju kako je taj klan bio važan faktor gelicizacije Pikta; njegov član Dargart mac Finguine (od Cenél Comgailla) je oženio piktsku princezu Der-Ilei, te su piktski kraljevi Bridei i Nechtan mac Der Ilei bili rezultat tog braka.

Vjeruje se da je Cenél Comgaill imao središte u Cowalu - čiji naziv vjerojatno potiče od Comgalla i Comgailla - kao i otoku Bute. Moguće je da je kontrolirao i otok Aran na jugu. Središta kraljevske vlasti nisu poznata, a možda je u tu svrhu služio Dunoon. Sveti Blane iz 6. i 7. vijeka se povezuje sa Buteom, ali moderni učenjaci su skeptični prema tim navodima. Samostan u Kingarthu koji se vezuje sa Svetim Blaneom se spominje u analima. Nalazi se blizu tvrđave Dunagoil, i moguće je da je bio kraljevsko središte u tom periodu, ali za to nema čvrstih dokaza.

Prethodi:
Domangart Réti
kralj Dál Riate
nepoznato
Slijedi:
Gabrán mac Domangairt

Izvori uredi