Coma (film)

višeznačna odrednica na Vikimediji

Coma (sh. Koma) je američki igrani film snimljen 1978. godine u režiji Michaela Crichtona. Po žanru je triler, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Robina Cooka. Protagonistica, čiji lik tumači Geneviève Bujold, je mlada stažistica u jednoj bostonskoj bolnici koja opazi neuobičajeno veliki broj pacijenata koji, usprkos toga što su mladi i zdravi, iz neobjašnjivih razloga padaju u komu za vrijeme rutinskih kirurških operacija. Radnja prikazuje kako počinje istraživati te kako je trag odvodi do instituta Jefferson, gdje se drže pacijenti u komi, i za koga se ispostavi da je paravan za masovnu i ilegalnu trgovinu organima.

Coma
RežijaMichael Crichton
ProducentMartin Erlichman
ScenarioMichael Crichton
PredložakComa; autor:
Robin Cook
Uloge
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaVictor J. Kemper
MontažaDavid Bretherton
StudioMetro-Goldwyn-Mayer
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
United Artists
Datum(i) premijere
1. 2. 1978 (1978-02-01)
[1]
Trajanje113 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4 mil. $[2]
Bruto prihod50 mil. $[3]

Crichtonu je Coma bila prvi film koji je režirao poslije petogodišnje pauze, a predlošku ga je privuklo to što mu je Cook bio i kolega i prijatelj. Slično kao i knjiga, i film je privukao izuzetnu pažnju zahvaljujući tome što je koncept transplantacije organa bio relativno nov, a javnosti još uvijek bilo teško zamisliti da bi se mogao zloupotrijebiti u kriminalne svrhe. Zbog toga se u vrijeme premijere, a ponekad i danas, film žanrovski smješta u znanstvenu fantastiku; tom je dojmu prilično pomogao stil režije sličan hororu, a posebno vješto korištenje brutalističke arhitekture u zgradi koja glumi zlokobni Institut Jeffreson, gdje se odvija jedna od najupečatljivijih scena filma.

Crichton je, prema vlastitim riječima, bio pod pritiskom producenata da protagonistu promijeni spol, kako bi ga glavnu ulogu tumačio Paul Newman; u filmu se u maloj, i kasnije ponekad ismijavavanoj ulozi zlosretnog pacijenta, pojavio Tom Selleck koji će nekoliko godina kasnije sa Crichtonovom surađivati kao zvijezda filma Runaway.

Godine 2012. je isti predložak iskorišten za istoimenu televizijsku miniseriju.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. http://www.variety.com/index.asp?layout=filmsearch_exact&dept=Film&movieID=7791
  2. Douglas In 'Coma' New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 12 May 1977: 70.
  3. Director Michael Crichton Films a Favorite Novelist By MICHAEL OWEN. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 28 Jan 1979: D17.

Vanjske veze uredi