Cole Albert Porter (9. jun 1891 – 15. oktobar 1964) bio je američki kompozitor i tekstopisac. Rođen je u najbogatijoj porodici države Indiane, ali je prkosio željama svog uticajnog djeda kako bi se posvetio muzičkoj karijeri. Iako je stekao klasično muzičko obrazovanje, specijalizirao se za mjuzikle. Prve uspjehe je stekao 1920-ih, da bi 1930-ih postao jednim od najuticajnijih i najpopularnijih autora na Broadwayu. Za razliku od većine brodvejskih kompozitora, Porter je pisao i muziku i tekst za svoje pjesme.

Cole Porter
Biografske informacije
RođenjeCole Albert Porter
9. lipnja 1891.
Peru, Indiana, SAD
Smrt15. listopada 1964.
Santa Monica, Kalifornija, SAD
Znamenita djela
"Kiss me, Kate"
"Cancan"
"Silk stockings"

1937. godine je doživio tešku nesreću na jahanju, zbog koje je ostao obogaljen i decenijama trpio strahovite bolove. Zbog toga je 1940-ih imao poteškoće ponavljati ranije uspjehe, ali se 1948. trijumfalno vratio s popularnim mjuziklom Kiss Me, Kate.

Među najpopularnijim Porterovim mjuziklima su Fifty Million Frenchmen, DuBarry Was a Lady, Anything Goes i Can-Can, a među brojnim hit pjesmama su "Night and Day", "I Get a Kick out of You", "Well, Did You Evah!" i "I've Got You Under My Skin". Također je komponirao niz partitura za hollywoodske filmove od 1930-ih do 1950-ih.

1919. godine se oženio za aristokratkinju Lindu Lee Thomas. Iako je ona od samog početka bila svjesna Porterove homoseksualnosti, brak je bio sretan i održao se sve do njene smrti 1954. godine.

Znamenite pjesme uredi

Uz navedena djela je naveden kazališna predstava, odnosno igrani film. U slučajevima gdje je kazališni mjuzikl ekraniziran navodi se godina kazališne predstave. Potpuni popis Porterovih djela je http://lcweb2.loc.gov/service/music/eadxmlmusic/eadpdfmusic/mu2005.wp.0034.pdf u američkoj Kongresnoj biblioteci] (v. također Cole Porter Collection).[1]

Detaljniji popis pjesama Colea Portera, zajedno s datum kompozicije i originalnim izvedbama su mogu pronaći online na "Cole Porter Songlist Page".[2]

U popularnoj kulturi uredi

O Porterovom životu su snimljena dva biografska filma. Prvi je bio Night and Day, snimljen 1946. godine za vrijeme njegovog života, gdje ga je tumačio Cary Grant, a koji je bio "očišćen" od svih za tadašnje stanarde previše "pikantnih" detalja. Godine 2004. je, pak, snimljen De-Lovely, gdje ga je tumačio Kevin Kline.

Porter se pojavljuje i kao lik u Allenovom filmu Midnight in Paris 2011. godine gdje ga tumači Yves Heck.

Izvori uredi

  1. Sve dolje navedene pjesme (osim "Come to the Supermarket", koja je navedena u ovoj kompilaciji), su uključene u jednu ili više kompilacija Porterovih pjesama navedenih u "A Cole Porter Bibliography" na Soundheimguide.com, pristup 10. III 2011
  2. "Cole Porter Songlist Page". pristup 27. V 2010

Vanjske poveznice uredi