Cobra (コブラ Kobura?) japanska je SF manga serija koju je napisao i ilustrirao Buichi Terasawa. Smještena u daleku budućnost, priča se odvija oko Cobre, koji živi pustolovni život sve dok njegovi neprijatelji ne krenu u lov na njega. Cobra kirurški mijenja svoje lice i briše svoju memoriju kako bi se sakrio od neprijatelja te imao normalan život. Naposljetku, dobiva ponovno svoje memorije te se ujedinjuje sa bivšom partnericom, Lady Armaroid. Teresawa je priču zamislio kao spoj špageti vesterna i pričama o samuraju, te varijacije filmova, koje sežu od Jamesa Bonda do Disneyja.

Cobra

korice prve mange Cobre 1979.
コブラ
(Kobura)
ŽanrSF, Akcija
Manga
AutorBuichi Terasawa
IzdavačShueisha
Izdavač na engleskom Sjedinjene Države Viz Media
DemografijaShōnen
MagazinWeekly Shōnen Jump
Originalno izdanje6.11. 1978.12.11. 1984.
Tomovi18
Anime
Space Adventure Cobra
RežijaOsamu Dezaki
ProducentTatsuo Ikeuchi
ScenaristBuichi Terasawa
Haruya Yamazaki
KompozitorOsamu Shōji
StudioTMS Entertainment
TV anime
Space Cobra
RežijaOsamu Dezaki
KompozitorKentarō Haneda
StudioTMS Entertainment
MrežaFuji TV
Originalno prikazivanje7.10. 1982.19.10. 1983.
Epizode31
Originalna video animacija
Cobra the Animation: The Psychogun
RežijaBuichi Terasawa
ScenaristBuichi Terasawa
KompozitorYoshihiro Ike
StudioMagic Bus
Izdan29.8. 2008.27.2. 2009.
Epizode4
Originalna video animacija
Cobra the Animation: Time Drive
RežijaKenichi Maejima
KompozitorYoshihiro Ike
StudioMagic Bus
IzdanApril 24, 200926.6. 2009.
Epizode2
TV anime
Cobra the Animation: Rokunin no Yuushi
RežijaKeizo Shimizu
KompozitorYoshihiro Ike
StudioMagic Bus
MrežaNippon BS Broadcasting
Originalno prikazivanje2.1. 2010.27.3. 2010.
Epizode13

Manga je prvi put objavljena u Shueishinom Weekly Shōnen Jump časopisu od novembra 1978. do novembra 1984. Kasnije, Shueisha je sakupila poglavlja te ih objavila u 18 svezaka. Manga Cobra je obuhvatila razne manga serije, stripove, dugometražni anime film i dvije anime serije - jedna iz 1982. sa 31 epizodom, te druga iz 2010. sa 13 epizoda - dvije OVA serije, audio albume, video igrice i drugu franšizu. 2010., Alexandre Aja je objavio da je igrani film u produkciji, ali od njega još uvijek nije bilo ništa.

U SAD-u, dijeliće mange objavio je Viz Media 1990. Igrani film je licencirao Tara radi distribucije u američkim kino dvoranama te Manga Entertainment za britanske kino dvorane 1995. Urban Vision i Discotek Media su ga objavile za kućno tržište, dok je Madman Entertainment nabavio prava za objavu u australskoj regiji. Anime je u Sjevernoj Americi licencirao Nozomi Entertainment.

U Japanu, manga Cobra je prodana u više od 40 miliona kopija, čime je bila jedna od najvećeih manga bestselera svih vremena za Weekly Shōnen Jump. Adaptacija za anime seriju i druge medije su uspoređivane sa Ratovima zvijezda i Barbarellom, a glavni lik sa Jamesom Bondom. Filmska adaptacija je dobila podvojene recenzije, dok su izvorna anime serija i Cobra the Animation bili dobro primljeni i kod kritike i kod publike. U časopisu Animage, anime serija se dva puta našla na listi 20 najboljih animea godine: prvi out 1983. kada je osvojila 11. mjesto sa 343 glasa, i drugi put 1984. kada je osvojila 20. mjesto sa 74 glasa. 1984. Cobra je proglašen i 15. najboljim muškim anime likom sa 226 glasova, a 1983. 8. sa ukupno 728 glasova. 1983., prva epizoda je proglašena i osmom najboljom epizodom nekog animea sa ukupno 308 glasova.

Radnja uredi

U dalekoj budućnosti, oficir Johnson vodi dosadan i prosječan život. Jednog nedeljnog jutra, njegov sluga robot Ben predloži da ode u Trip Movie Corporation - poduzeće koje omogućava klijentima da dožive san koji izgleda poput stvarnosti. Johnson zatraži da bude kralj u haremu, te da zapovijeda svemirskom krstaricom.

U svojem snu, Johnson pak postane "Cobra", pustolov koji istražuje svemir sa androidom Lady Armaroid. Cobra koristi Psihopištolj, kibernetički laserski top na ruci, kako bi se borio protiv Udruge gusara, organiziranog kriminalnog sindikata pirata. Nakon bitke sa Udrugom, Cobra dozvoli vođi, kapetanu Vaikenu, da pobjegne. Vaiken distribuira slike Cobre drugim gusarima, te tako pokrene lov na njegovu glavu. Kada san završi, Johnson opiše svoj san jednom kolegi, koji je iznenađen jer Johsonov san nije trebao imati nikakve veze sa gusarima ili sa Cobrom.

Pri povratku kući, Johnson se sudari sa brzim autom čiji vođač izgleda poput Vaikena. Kada Johnson spomene sličnost, vozač se doista ispostavi kao Vaiken. Pita Johnsona o Cobri, te mu prijeti smrću ako ne odgovori. Johnson nesvjesno podigne ruku i zraka se ispuca iz nje, ubivši Vaikena. Time eksplodira i Johnsonova ruka, koja otkriva Psihopištolj u njoj.

Johnson bježi kući, gdje Ben primjeti top na njegoovj ruci. Johnson potom shvati da se ne sjeća ničega o svom životu duže od tri godine. Kada pogleda u zrcalo, nalazi dugme koje stisne te otkriva tajnu sobu. Tamo pronalazi revolver koji je koristio u snu. Tada naoružani uljezi upadaju u kuću te ga oslove kao Cobra. Nastaje bitka, a Benova ljuštura se razbije i otkrije Lady Armaroid, androida uz pomoć kojeg Johnson ubije uljeze.

Johnson s epočinje sjećati prošlosti iz života kada je bio Cobra. Proganjala ga je Udruga gusara zbog toga što se umiješao u njihov kriminal, te je umoran od stalnog bijega kirurški promjenio svoje lice i izbrisao memoriju. Lady Armaroid ispriča Cobri da je Trip Movie pokrenuo njegovu podsvijest kako bi se prisjetio memorije iz svog života. Cobra i Lady Armadroid nastave potom svoj pustolovni život.

Glasovne uloge uredi

Razvoj uredi

Cobra je prva manga Buichija Terasawe. Prethodno je pisao i ilustrirao između dvadeset i trideset SF shōjo (namijenjene djevojkama) kratkih priča za manga natječaje koje su održali manga časopisi, a svaka od njih je zaradila posebno priznanje. Terasawa je stvorio Cobru spajanjem špageti vetserna i japanskih priča koje sadrže "putujućeg mačevaoca".[1] Psihopištolj je zamislio prije stvaranja glavnog junaka, a Terasawa je htio junaka koji bi mogao nositi skriveno oružje.[2] Prema Terasawi, na ovaj koncept junaka uveliko je utjecao "špageti vestern sa malim dodatkom Jamesa Bonda."[1] Također je našao nadahnuće u francuskom glumcu Jeanu-Paulu Belmondu.[2] Sveukupno, na Terasawu su utjecali filmovi Jamesa Bonda, Akire Kurosawe i Walta Disneyja prije Male sirene iz 1989. Primjerice, Jane Fonda nastupa u kultnom SF-u Barbarella iz 1968., a to je poslužilo za njegov lik Jane, čija je frizura isto tako nadahnuta i princezom Aurorom u Disneyjevom animiranom filmu Trnoružica iz 1959. Za priču i ritam, našao je utjecaj odmanga umjetnika Osame Tezuke, koji je bio njegov mentor.[1]

Mediji uredi

Manga uredi

Napisana i ilustrovana od Buichija Terasawe, Cobra je prvi puta objavljena 1977. u Shueishinom shōnen manga časopisu Weekly Shōnen Jump u obliku stripovskog "pilota".[3] Kasnije je od toga nastala manga serija, koja je išla od 6.11. 1978. do 12.11. 1984. u Weekly Shōnen Jumpu,[4][5] te je objavljena u sklopu Jump Comics tog časopisa u 18 svezaka između 15.8. 1979. i 15.8. 1985.[6][7] Cobra je ponovno objavljena od februara 1988. do novembra 1998. kao izdanje od 10 svezaka u Jump Comics Deluxe verziji nazvanoj Space Adventure Cobra.[8][9]

Manga je tek djelomično objavljena u SAD-u od Viz Media 1990. kao serija od 12 knjiga.[10] Prva engleska verzija je pokrivala porijeklo priče i tzv. sagu Kraljevskih sestara, a dijaloge je adaptirao američki strip autor Marv Wolfman. Objavljeno je u nizu Viz Select Comics.[11] Cjelokupna manga je objavljena u nekoliko država. U Francuskoj, mangu je prvi put objavio Dynamic Visions,[12] i kasnije ponovno objavio Taifu Comics.[13] Njen prvi svezak objavljen je u 1990-ima u Brazilu od Dealera, čime je bila jedna od prvi manga ikada objavljenih u toj državi.[14] Play Press je mangu objavio u Italiji,[15] Tong Li u Tajvanu, Culturecom u Hong Kongu, a Vibulkij u Tajlandu.[12]

Shueisha je objavio Cobru u obliku kanzenbana pod naslovom Space Adventure Cobra: Handy Edition - koje je uključivalo sveske jedan do deset - od 19.10. 2001. do 4.2. 2002.[16][17] Shueisha je kasnio objavio tri kanzenban serije na temelju Cobre pod nazivom Shueisha Jump Remix line. (Irezumi no Onna Hen, 刺青の女編), koja je obuhvatila tri sveska, a objavljena je 7.10. 2002. i 21.10. 2002; (Rugball Hen, ラグ・ボール編), koja je obuhvatila dva sveska i objavljena od 1.11. 2002. do 18.11. 2002; i (Shido no Megami Hen, シドの女神編), koja je obuhvatila tri sveska i objavljena od 9.6. 2003. do 7.7. 2003.[18] Media Factory je objavio Cobru u kanzenban izdanju; jednostavno se zvala Cobra Kanzenban (COBRA完全版), i obuhvatila 12 svezaka između 23.8. 2005. i 23.6. 2006.[19][20] Cobra je isto tako prodana i kao e-knjiga, Space Adventure Cobra: Galaxy Knights u limitiranom izdanju.[6]

Nastavci uredi

Seinen manga časopis Super Jump objavio je nekoliko manga nastavaka Cobre. Prvi se zvao Cobra: Seinaru Kishi Densetsu (コブラ〜聖なる騎士伝説, Kobura Seinaru Kishi Densetsu), a objavljen je 1986. u posebnom izdanju Weekly Shōnen Jumpa. Potom je objavljen u jedinstveni svezak od Shueishe 1988. u nizu Jump Comics Deluxe.[6] Space Adventure Cobra: The Psychogun (SPACE ADVENTURE COBRA〜ザ・サイコガン, Supēsu Adobenchā Kobura Za Saikogan), potpuna manga sa kompjuterskim grafikama u boji, je serijalizirana u Super Jumpu 1995.[6] Nastavak sa "računalnim grafikama" nazvan Space Adventure Cobra: Magic Doll (SPACE ADVENTURE COBRA〜マジックドール, Supēsu Adobenchā Kobura Majikku Dōru) objavljen je u Super Jumpu od 2000. do 2002.[6][21] Zajedno sa nekoliko drugih serija objavljenim u Super Jumpu, objavljeni su od 1995. do 2002. u Jump Comics Deluxe pod naslovom Space Adventure Cobra.[6]

Space Adventure Cobra: Magic Doll je ponovno objavljen u časopisu Monthly Comic Flapper od Media Factory, te je objavljen u nizu MF Comics kao Cobra the Space Pirate: Magic Doll Zenpen (COBRA THE SPACE PIRATE マジックドール 前編, Kobura Za Supēsu Pairētsu Majikku Dōru Zenpen) i Cobra the Space Pirate: Magic Doll Kōhen (COBRA THE SPACE PIRATE マジックドール 後編, Kobura Za Supēsu Pairētsu Majikku Dōru Kōhen) 23.2. i 22.9. 2006.[22][23] Uz to, Media Factory je objavila šest samostalnih Cobra; prva, Cobra the Space Pirate: Kokuryū Ō (COBRA THE SPACE PIRATE 黒龍王, Kobura Za Supēsu Pairētsu Kokuryū Ō), 23.3. 2006., a zadnja, Cobra the Space Pirate: Time Drive (COBRA THE SPACE PIRATE タイム・ドライブ, Kobura Za Supēsu Pairētsu Taimou Doraibu) 23.4. 2009., od kojih su svi bili pod MF Comics.[24] Kako bi proslavili 30. obljetnicu serije, 16 mangi je ponovno izdano od Media Factory; 23.5. 2008., Cobra Fukkatsu (コブラ復活, Kobura Fukkatsu) i Irezumi no Sanshimai (レズミの三姉妹) su objavljeni, a Magic Doll je završio niz, objavom 7.7. 2009.[25] Od 25.10. 2014., Media Factory ponovno objavljuje Cobra the Space Pirate putem svoje MFR serije.[26]

Anime film uredi

TMS Entertainment je adaptirao mangu u anime film Space Adventure Cobra, koji je objavljen 23.7. 1982. u Japanu.[27] Režirao ga je Osamu Dezaki, a scenario su napisali Terasawa i Haruya Yamazaki: film je ponovio zgodu o sudjelovanju Cobre sa Kraljevskim sestrama, njegovom borbom sa Crystal Boyom, koji je tvorio prvi dio mange.[10] U Japanu, film je objavljen na DVD-u- 25.6. 2001. od Digital Site, te ga ponovno objavio Happinet 29.8. 2008.[28] Manga Entertainment je objavio film u britanskim kinima 1995. Verzija Manga Entertainment imao je alternativni soundtrack koji je izvodila pop skupina Yello.[29][30] Američku sinkronizaciju je napravio Streamline Pictures Carla Maceka, te je objavljena u američkim kinima 20.8. 1995.[31] te ga je kasnije distribuirao Urban Vision na VHS formatu 16.6. 1998.[32] Film je objavljen u Australazijskoj podružnici Madman Entertainmenta 5.12. 2007.[33] 8.4. 2008., Manga Entertainment ga je objavio na DVD-u.[34] 3.2. 2012., Hulu je započeo emitirati englesku verziju filma nakon dogovora sa TMS-om.[35] Discotek Media je objavio film u SAD-u na DVD-u 21.8. 2012.[36] Glazbeni video "Girlfriend" Matthewa Sweeta je koristila isječke iz filma, te postala najgledaniji video na MTV-u.[10][37]

Space Cobra uredi

Cobra je adaptirana u anime seriju zvanu Space Cobra koju je isto režirao Dezaki a koja je emitovana na Fuji Television između 7.10. 1982. i 19.5. 1983. Epizode su objavljene na osam DVD-a i na DVD kutiju 25.10. 2000 od Digital Sitea u Japanu.[28] Nozomi Entertainment je seriju objavio u Sjevernoj Americi u dva dijela;[38] prvi je objavljen 4.3. 2014.,[39] a drugi 6.5. 2014.[40]

Cobra the Animation uredi

Cobra je adaptirana u dvije OVA serije i TV seriju koju je stvorio Guild Project a animirao Magic Bus za niz Cobra the Animation u sklopu 30. obljetnice serije.[41] Prva serija bila je The Psychogun, koja je objavljena izravno na DVD tržište između 29.8. 2008. i 27.2. 2009. Napisao ju je i režirao Terasawa.[42] Njen nastavak, Time Drive, objavljen je između 24.4. 2009. i 26.6. 2009. Režirali su je Terasawa i Kenichi Maejima.[43] Obje OVA serije su kasnije objavljene na Blu-rayu 19.2. 2010.[28] Anime TV serija Rokunin no Yūshi, koju je režirao Keizo Shimizu, emitovana je na BS 11 između 2.1. 2010. i 27.3. 2010. Crunchyroll je emitovao OVA serije između 18.12. 2009. do 8.1. 2010.[44][45] Dvije epizode Time Drivea su objavljene 1.1. 2008.,[46][47] te su zajedno emitovane sa Rokunin no Yūshi u Japanu.[48]

Igrani film uredi

2008., Buichi Terasawa je rekao da je dobio ponudu iz Hollywooda da proda prava serije radi snimanja igranog filma. U slučaju da se ovo ostvari, rekao je da bi bio odvojen od njegove izvorne mange.[41] Ipak, 2010. je Alexandre Aja objavio da je otkupio prava i da planira režirati igrani film Cobra.[48][49] Aja je nadahnut da stvori vlastiti film jer mu je manga bila jedna od najdražih štiva u djetinjstvu.[50] Aja i Gregory Levasseur su napisali scenario, dok su se kao producenti pominjali Levasseur, Marc Sessego i Alexandra Milchan.[51] Aja je izjavio da želi stvoriti pravz frašizu igranog filma.[51] 30.4. 2011. pojavio se teaser poster u kojem je promotivni koncept dizajna za Cobra: The Space Pirate, zajedno sa terminom premijere negdje u 2013.[52] U septembru 2013., Aja je ipak priznao da će snimanje biti biti "vrlo težak" posao i da će biti "vrlo skupo", iako je dodao: "probati ćemo sve, uspjeti ćemo".[53] U julu 2014., Aja je objavio da će trebati izdvojiti 150 miliona $ za proračun filma, te da traži glumca A kategorije uz pomoć kojeg kani privući investitore.[54]

CD-i uredi

Soundtrack za film skladao je Osamu Shōji. Koristio je uvodnu i završnu temu, a riječi je napisao Tetsuya Chiaki a skaldao Saburo Suzuki. "Daydream Romance" (デイドリーム・ロマンス, Deidorīmu Romansu) Shigere Matsuzakija je korištena kao uvodna glazba i "Stay" (ステイ, Sutei) Eve je korištena u završnici.[27] Anime glazbu je skladao Kentarō Haneda. Riječi za "Cobru" i "Secret Desire" (シークレット・デザイアー, Shīkuretto Dezaiā), uvodnu i završnu temu, je napisao Kayoko Fuyomori a skladao Yuji Ohno; oboje je pjevala Yoko Maeno. Glazba animea je kompilirana na dva albuma; Space Cobra: Original Soundtrack i Space Cobra: Complete Soundtrack je objavio Nippon Columbia 25.9. 2003. i 21.4. 2004.[55][56]

Glazbene note za Cobra the Animation je skladao Yoshihiro Ike.[42][43] Uvodna tema za The Psychogun je "Kizudarake no Yume" (傷だらけの夢) Yoka Takahashija a završna "Wanderer" Shigere Matsuzakija. Oboje je Nippon Columbia objavio kao singlice 27.8. 2008.[57][58] Druga je OVA koristila "Time Drive" Sasje Antheunis kao uvodnu temu i "Kimi ga bi Waraunara" (君が微笑うなら) Shigere Matsuzakija kao završnu temu.[59] "Cobra the Space Pirate" Sasje Antheunis i "Kimi no Uta" (君の歌) su korištene kao uvodna i završna tema za Rokunin no Yūshi. 24.3. 2010., Nippon Columbia je obja objavio kao singlice.[60][61] Soundtrack koji sadrži glazbu obje OVE i kompilaciju glazbu iz anime serije je izdan 20.1. 2010. i 14.4. 2010.[62][63] Cobra Song Collection, koja je obuhvatila glazbu iz filma, dvije OVE i dvije anime serije, je Nippon Columbia objavio 31.3. 2010.[64]

Video igre uredi

1982., Popy Electronics je objavio video igre Space Cobra Professional i Space Cobra the Psychogun.[65][66] Uslijedila je i Cobra: Kokuryū Ō no Densetsu, objavljena 1989. za PC Engine (TurboGrafx-16 u Americi), i Cobra 2: Densetsu no Otoko, objavljen za PC Engine 1990.,[6] a koji je u SAD-u i Europi objavljen za Mega-CD (Sega CD u Americi) kao The Space Adventure: The Legendary Bandit.[67][68]

Ostalo uredi

Manga Cobra postala je temelj za dvije umetničke knjige. Jedna se vrtila oko ženske junakinje serije i objavljana je kao Cobra Girls (COBRA GIRLS, Kobura Gāruzu) 1.2. 1988.[69] Koncepti dizajna za mangu su dodadni u drugoj umetničkoj knjizi Cobra Wonder: Concept Design Arts of Cobra World, objavljenoj 17.7. 1997., a uključivala je dvije zasebne podpriče - Bara (バラ) i Mahō no Fune (魔法の船, "Ship of Magic") - objavljene u Super Jumpu 1988.[70][71] Popy i Bandai su uključili Corbino vozilo, Psychoroid, u japansku liniju igračaka Machine Robo, gdje je stekao mogućnost transformisanja u robota. Japan je kasnije izveo tu ideju u Sjedinjene Države kao dio linije Gobota pod imenom "Psycho", koje je dizajnirao Murakami Katsushi.[72] U Japanu, akcijske figure,[73] kratke majice,[74] kewpie lutke,[75] replike Cobrine Psihopuške i pandže Crystal Boyja,[76][77] poštanske marke,[78] i limitirana izdanja boca whiskyja su prodavani kao roba za seriju.[79]

Odjek uredi

Otprilike 40 miliona kopija Cobre je prodano do juna 2008., čime je jedna od najvećih manga "bestselera" svih vremena za Weekly Shōnen Jump.[80] Cobra je do tada nepoznatog 22-godišnjeg Terasawu preko noći učinila slavnim.[81] Engleska verzija Cobre je prozvana jednom od "25 najprevedenijih manga na engleskom svih vremena" od časopisa Wizard.[82] Ivevei Upatkoon je za online časopis EX hvalio seriju zbog "bogate mašte" koja je tada bila nenadmašna. Rekla je da je glavni lik "preuzet od Jamesa Bonda, doduše malo smiješnije, a kostimi i bizarni svetovi su samo na korak od plagijata Barbarelle". Zadivilo ju je i to šta je serija "začudo potpuno lišena seksualnog inuenda i eksploatacije na koju su već naviknuti ljubitelji animea kod ukrasnih ženskih likova"; te što izbjegava klišeizirane, lepe žene, te umjesto toga stvara svoj vlastiti "ekstremni" svet. Upatkoon je isto tako napisala da bi moderni čitatelji mogli smatrati da je manga zastarjela te bi stoga odustali od čitanja iste, usprkos napretku u umjetničkoj kvaliteti kako serija napreduje.[83] Jason Thompson je za Anime News Network (ANN) opisao Cobru kao "značajan komad manga historije". Thompson smatra da su žene u seriji "realistične fiziologije te da nemaju neku vrstu moe mamca ili groteskne eksplozivnosti bakunyūa [anime i manga žanr koji prikazuje žene sa velikim grudima]". On smatra da je Cobra parodije i vestern akcijskih junaka i Ratova zvijezda i shōjo SF-a iz 1970-ih i njegovog koncepta ljepote".[84]

Anime film je dobio podvojene recenzije kritika. Daryl Surat za Otaku USA piše da je Cobra vrsta klasičnog "pulp" žanra. Glavnog je protagonista opisao kao "spoj Hana Sola i Jamesa Bonda iz razdoblja Seana Connerya" koji se ne uklapa u savremeni standard anime junaka. Surat je dodao i da "kada ljudi govore o 1980-ima kao 'zlatnom razdoblju anime SF-a, to je zbog stvari poput Space Adventure Cobra".[85] Sandra Scholes je za Active Anime napisala da ju priča podsjeća na "Barbarellu, Zardoz i Ratove zvijezda spojene zajedno."[86] Darius Washington piše za Fandom Post da je Cobra "sličnija filmovima Dereka Flinta" nego Jamesu Bondu te da se te avanture mogu usporediti sa "svetovima opisanim u Outlaw Staru i Bodacius Space Piratima."[87] Tim Henderson je za ANN hvalio film zbog toga što je ostao veran mangi kao i "zadržavanju savremen publike". Henderson smatra da serija nosi temu "ljubavi kao moći bez usporedbe", koja se sudara sa mentalitetom glavnog lika. Henderson smatra da je film remek-djelo i klasik kojeg se mora pogledati ako se želi znati o temeljima medija.[88] S druge strane, Charles Packer je za Sci-Fi Online napisao da je radnja "besmislica" te da su dijalozi "apsurdni". Smatra da animacija izgleda poput subotnjeg jutarnjeg crtića i da miješa animirane stilove starog i novog animea, zajedno sa interesantnim "psihodeličnim momentima".[89]

Anime TV serija je dobila većinom same pohvale. Pedro Cortes je za Japanator analizovao da je "Space Adventure Cobra zanimljiva stoga jer uzima dijelić ideje klasika te ju onda zavrti u svoj sopstveni ep." Cortes je hvalio "šarmantne dizajne", ali je kritikovao glavnog lika zbog manja razvoja kao "jedinu lošu stvar". Dodao je da "tu nema puno dubine, ali serija se ne pretvara da je išta više od zabavne SF priče po galaksiji."[90] ANN-ov Theron Martin je hvali oseriju zbog "iznenađujuće solidnog" dizajna za "seriju svojeg doba" te potvrdio da se "dobro drži kao nadahnuta, zabavna akcijska priča sa povremeno mračnijim dijelovima."[91] Chris Beveridge za The Fandom Post piše da je "jednostavna ali puna avanture, zanimljivih likova i lokacija te sa smislom zabave zbog čega definitivno uspijeva na dobar način."[92] Washington, u recenziji za Otaku USA, hvali seriju jer je "sveukupno zabavna" te ima "ispeglani dizajn"; ipak, kritikovao je to što zove "ozbiljne mizogine tendencije."[93] Franklin Harris navodi da je Cobra "prototip za junake i antijunake koji će se kasnije pojaviti u animeima Cowboy Bebop, Trigun i Outlaw Star."[94] U časopisu Animage, anime serija se dva puta našla na listi 20 najboljih animea godine: prvi out 1983. kada je osvojila 11. mjesto sa 343 glasa,[95] i drugi put 1984. kada je osvojila 20. mjesto sa 74 glasa.[96] 1984. Cobra je proglašen i 15. najboljim muškim anime likom sa 226 glasova, a 1983. 8. sa ukupno 728 glasova. 1983., prva epizoda je proglašena i osmom najboljom epizodom nekog animea sa ukupno 308 glasova.[95]

Cobra the Animation: The Psychogun i Rokunin no Yūshi su svi bili dobro primljeni; OVA je bila jedna od bestselera dva tjedna, a šesti svezak anime serije je bila jedna od DVD bestselera tjedan dana.[97][98][99] Chris Beveridge je za Mania.com hvalio anime seriju i vizualni dizajn, ali je izjavio da to nije za one koji nisu upoznati da izvornom serijom. Izjavio je da "anime ima zdravu dozu akcije, onu vrstu seksualnosti koja je obilježje serije... A isto je tako i zdravo blesavo zabavna".[100] U recenziji druge epizode, Beveridge je rekao da se čini kao da "slijedi istu vrstu ritma i strukture" kao i OVA serije.[101] Animaciju je uspoređivana sa animeom Darkside Blues; ANN-ina Erin Finnegan je rekla da ima "istrajanu" animaciju, ali da od pete epizode ona izgleda modernije i manje istrajana.[102] Beveridge je rekla da je ideja animea jednostavna, ali dodala da isto tako "nije serija koju često vidite jer se ne odvija oko tinejdžera, škola ili žanra harem". Dodala da to nije "odlična serija", ali da nam "daje nešto drugačije od standarda - razlog zbog čega je prijatna.[103]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Karahashi, Takayuki (1997). „Buichi Terasawa”. u: Trish Ledoux. Anime Interviews: The First Five Years of Animerica, Anime & Manga Monthly (1992–97). San Francisco, California: Cadence Books. str. 126–33. ISBN 1-56931-220-6. 
  2. 2,0 2,1 „"Cobra" par Buichi Terasawa, son créateur original”. AlloCiné. 8.11. 2010. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-14. 
  3. „1F complex first anniversary! Akihabara Comp festival! Buichi Terasawa all pre-booklet "familiar ground by Aoku" "sigma 45"” (Japanski). Mandarake. 21.3. 2009. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-14. 
  4. Terasawa, Buichi (6.11. 1978). „Cobra” (Japanski). Shueisha. 
  5. Terasawa, Buichi (12.11. 1984). „Cobra” (Japanski). Shueisha. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 Terasawa, Buichi. „HISTORY” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-21. Pristupljeno 2015-02-14. 
  7. „「コブラ」ジャンプコミック版全18巻データ” (Japanski). Tohgoku. Arhivirano iz originala na datum 2005-03-26. Pristupljeno 22.8. 2013. 
  8. „Cobra (Deluxe Edition) (1)” (Japanski). BookOffOnline. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 5.12. 2013. 
  9. „Cobra (Deluxe Edition) (10)” (Japanski). BookOffOnline. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-14. 
  10. 10,0 10,1 10,2 Misiroglu, Gina Renée; Roach, David A.. The Superhero Book: The Ultimate Encyclopedia of Comic-Book Icons and Hollywood Heroes. Visible Ink Press. str. 147–150. ISBN 978-1-57859-154-1. 
  11. Terasawa, Buichi; Marv Wolfman (1990). „Cobra”. Cobra. Viz Select Comics (Viz Communications, LLC.) 1 (1): 2. 
  12. 12,0 12,1 „Books”. Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 7.8. 2013. 
  13. „Cobra, the space pirate Vol.1” (Francuski). Taifu Comics. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 7.8. 2013. 
  14. Codespoti, Sérgio. „Veja o primeiro cartaz de Cobra - The Space Pirate” (Portugalski). universohq.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-07. Pristupljeno 2015-02-14. 
  15. „Fumetti Play Press Publishing, Collan Cobra M5” (Italijanski). Fummeto Online. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-15. Pristupljeno 2015-02-14. 
  16. „Space Adventure Cobra (1) Space Adventure Handy Edition” (Japanski). BookOffOnline. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-14. 
  17. „Space Adventure Cobra (10) Space Adventure Handy Edition” (Japanski). BookOffOnline. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-14. 
  18. „集英社 リミックス: コブラ” (Japanski). Shueisha. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-04. Pristupljeno 2015-02-14. 
  19. „COBRA 【完全版】 1” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-14. 
  20. „COBRA 【完全版】 12” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-14. 
  21. „Space Adventure Cobra: Magic Doll”. Shueisha. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-08. Pristupljeno 2015-02-16. 
  22. „Cobra Magicdoll 前編” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  23. „Cobra Magicdoll 後編” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno December 5, 2013. 
  24. „Cobra 黒龍王” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA ラグボール” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA ザ・サイコガン 前編” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno December 5, 2013. 

    „COBRA ザ・サイコガン 後編” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 神の瞳” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA タイム・ドライブ” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 

  25. „COBRA コブラ復活” (Japanese). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno February 3, 2013. 

    „COBRA イレズミの三姉妹” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA ラグ・ボール” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 二人の軍曹” (Japanese). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno February 3, 2013. 

    „COBRA シドの女神” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 異次元レース” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 黄金の扉” (Japanese). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 神の瞳” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 六人の勇士” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 地獄の十字軍 前編” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 地獄の十字軍 後編” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA 聖なる騎士伝説” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA タイム・ドライブ” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA ギャラクシー・ナイツ” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

    „COBRA ザ・サイコガン” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno February 3, 2014. 

    „COBRA マジックドール” (Japanski). Media Factory. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-11. Pristupljeno 2015-02-16. 

  26. „COBRA 1” (Japanski). Media Factory. 

    „COBRA 1” (Japanski). Media Factory. 

    „COBRA 3” (Japanski). Media Factory. 

  27. 27,0 27,1 „Space Adventure Cobra - The Movie”. Anime News Network. 
  28. 28,0 28,1 28,2 „GOODS >> DVD・ミュージックCD >> DVD” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  29. Muir, Bob (16.2. 2012). „Discotek licenses Space Adventure Cobra movie for the US”. Japanator. 
  30. „MTV's Primestar Boost; Japanimation Rocks”. Billboard (magazine) (Nielsen Business Media) (107): 47. 1995-08-19. ISSN 0006-2510. 
  31. Jerry Beck (1.10. 2005). The Animated Movie Guide. Chicago Review Press. str. 18. ISBN 978-1-56976-222-6. 
  32. „Space Adventure Cobra (VHS) (1995)”. Amazon.com. 
  33. „Space Adventure Cobra the Movie”. Madman Entertainment. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  34. „Space Adventure Cobra the Movie”. Manga Entertainment. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-08. Pristupljeno 2015-02-16. 
  35. „Hulu Streams Lupin III: The Secret of Mamo, Cobra Films”. Anime News Network. 3.1. 2012. 
  36. „Space Adventure Cobra”. Discotek Media. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  37. „Michael Jackson (1958–2009) & the Zillion Anime Connections”. Anime News Network. 26.6. 2009. 
  38. „Right Stuf, Inc. Acquires Space Adventure Cobra: The Original TV Series”. Right Stuf. 15.1. 2013. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  39. „Space Adventure Cobra: The Original TV Series DVD Part 1 (S)”. Right Stuf. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  40. „Space Adventure Cobra: The Original TV Series DVD Part 2 (S)”. Right Stuf. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  41. 41,0 41,1 „Cobra Manga Said to Have Received Hollywood Film Offer”. Anime News Network. 25.6. 2008. 
  42. 42,0 42,1 „Cobra the Animation 「コブラ ザ・サイコガン」” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  43. 43,0 43,1 „COBRA THE ANIMATION 「コブラ タイムドライブ」” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-16. 
  44. „Crunchyroll and Happinet Announce Release of Extreme Sci-Fi Action Space Opera Epic Series Cobra The Animation”. Anime News Network. 12.12. 2008. 
  45. „Cobra the Animation: The Psychogun OVA Episode 4 – Cobra the Animation: The Psychogun OVA”. Crunchyroll. 
  46. „Cobra the Animation: Time Drive Episode 1”. Crunchyroll. 
  47. „Cobra the Animation: Time Drive Episode 2”. Crunchyroll. 
  48. 48,0 48,1 „Piranha 3D's Aja Gets Space Adventure Cobra Film Rights”. Anime News Network. 
  49. White, James (19.8. 2010). „Alexandre Aja Nabs Cobra”. Empire. 
  50. Warren, Emily (5.6. 2011). „Space Pirate Cobra live action film in the works”. University of California, Los Angeles. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-04. Pristupljeno 2015-02-16. 
  51. 51,0 51,1 Yegulalp, Serdar (5.8. 2010). „'Cobra The Animation' is Now 'Cobra The Live-Action'”. About.com. IAC. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-12. Pristupljeno 2015-02-16. 
  52. Turek, Ryan (30.4. 2011). „Teaser Art for Alex Aja's Cobra: The Space Pirate!”. Comingsoon.net. 
  53. Julian, Mark (10.9. 2013). „Horns Director Alexandre Aja Still Keen On Space Adventure Cobra Movie”. ComicBookMovie.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-21. Pristupljeno 2015-02-16. 
  54. West, Kelly (29.7. 2014). „Alexandre Aja Still Trying To Bring Japanese Manga Series Cobra To The Big Screen”. Cinema Blend. 
  55. „スペースコブラ オリジナル・サウンドトラック/TVサントラ” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  56. „スペースコブラ コンプリート・サウンドトラック/TVサントラ” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  57. „傷だらけの夢/高橋洋子” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  58. „「Wanderer」松崎しげる” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  59. „「スペースコブラ」から「COBRA THE ANIMATION」まで、「コブラ」のベスト・ソング集が登場!” (Japanski). CDJournal. Ongaku Shuppansha. 5.3. 2010. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 2015-02-17. 
  60. „COBRA THE SPACE PIRATE/Sasja Antheunis” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  61. „君の歌/松崎しげる” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  62. „Cobra the Animation "The Psychogun"&"Time Drive""Complete Soundtrack/ビデオ・サントラ” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  63. „COBRA THE ANIMETION ORIGINAL SOUNDTRACK for TV/TVサントラ” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  64. „コブラ ソング・コレクション/アニメ主題歌” (Japanski). Oricon. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  65. „Popy Space Cobra Professional (1982, LCD, Watch Batteries, Model# 72619)”. Hand Held Museum. 
  66. „Popy The Psychogun”. Hand Held Museum. 
  67. „The Space Adventure — Cobra II: The Legendary Bandit”. IGN. Ziff Davis. 
  68. Baker, Christopher Michael. „The Space Adventure - Review”. Allgame. Rovi Corporation. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-17. Pristupljeno 2015-02-17. 
  69. „COBRA GIRLS” (Japanski). BookOffOnline. 
  70. „Cobra wonder―Concept design arts of Cobra world イラスト集” (Japanski). BookOffOnline. 
  71. „サイドストーリー” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  72. „Phychoroid”. Zinc Panic. Arhivirano iz originala na datum 2005-11-25. Pristupljeno 2015-02-17. 
  73. „COBRA (COBRA THE SPACE PIRATE) (ノンスケール PVC塗装済み完成品)” (Japanski). Amazon. 
  74. „COBRA×THE SHOP TK TAKEO KIKUCHIコラボTシャツ” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  75. „キュージョンコブラ根付ストラップ” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  76. „COBRA サイコガン ブルーメタルVer.” (Japanski). Amazon. 
  77. „ゴールデンクロー+ピンバッチセット” (Japanski). Buichi Shop. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  78. „コブラフレーム切手” (Japanski). Buichi.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-17. 
  79. „Cutie Honey, Space Adventure Cobra to Pitch Whiskey (Updated)”. Anime News Network. 19.8. 2008. Pristupljeno 6.8. 2009. 
  80. „「COBRA」30周年プロジェクト 寺沢武一さん語る” (Japanski). animeanime.jp. 25.6. 2008. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2015-02-13. 
  81. Fred Patten (2004). Watching Anime, Reading Manga: 25 Years of Essays and Reviews. Stone Bridge Press. str. 242. ISBN 978-1-880656-92-1. 
  82. "Thirteen Viz titles named in "The Top 25 Translated-To-English Manga of All Time"" (Press release). Viz Media. 2001-11-28. Archived from the original (PHP) on 2006-01-14. Retrieved 2015-02-13. {{cite press release}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
  83. Upatkoon, Ivevei (2000-06-18). „Space Adventure Cobra”. EX 5 (5). Arhivirano iz originala na datum 2006-10-12. Pristupljeno 2015-02-13. 
  84. „Cobra - Jason Thompson's House of 1000 Manga”. Anime News Network. 11.11. 2010. 
  85. „Space Adventure Cobra: The Movie”. Otaku USA. 4.9. 2010. 
  86. Scholes, Sandra (20.7. 2008). „Space Adventure Cobra (Advance Review)”. Active Anime. 
  87. Washington, Darius (10.8. 2012). „Space Adventure Cobra The Movie Anime DVD Review”. The Fandom Post. 
  88. Henderson, Tim (16.6. 2008). „Space Adventure Cobra the Movie”. Anime News Network. 
  89. Packer, Charles (4.8. 2008). „Space Adventure Cobra”. Sci-Fi Online. 
  90. Cortes, Pedro (3.4. 2014). „Review: Space Adventure Cobra Part One”. Japanator. 
  91. Martin, Theron (28.5. 2014). „Space Adventure Cobra Sub.DVD - Part 1 Review”. Anime News Network. 
  92. Beveridge, Chris (17.4. 2014). „Space Adventure Cobra TV Series Part 1 Anime DVD Review”. The Fandom Post. 
  93. Washington, Darius (13.5. 2014). „Space Adventure Cobra Anime: Parts 1-2”. Otaku USA. 
  94. Franklin Harris (5.6. 2014). „Influential Japanese anime 'Space Adventure Cobra' comes to US”. timesdaily.com. 
  95. 95,0 95,1 „The 5th Anime Grand Prix”. Animage. jun 1983. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-10. Pristupljeno 2015-09-11. 
  96. „The 6th Anime Grand Prix”. Animage. jun 1984. Arhivirano iz originala na datum 2013-09-28. Pristupljeno 2015-09-11. 
  97. „Japanese Animation DVD Ranking, August 27–September 2”. Anime News Network. 4.9. 2008. 
  98. „Japanese Animation DVD Ranking, September 3–9”. Anime News Network. 12.9. 2008. 
  99. „Japan's Animation DVD Ranking, September 13-19 (Part 2)”. Anime News Network. 12.9. 2008. 
  100. Beveridge, Chris (2.1. 2010). „Cobra: The Animation Episode 01”. Mania.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-15. Pristupljeno 2015-02-13. 
  101. Beveridge, Chris (9.1. 2010). „Cobra: The Animation Episode 02”. Mania.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-15. Pristupljeno 2015-02-13. 
  102. Finnegan, Erin (3.5. 2010). „Love to Love Ru - Shelf Life”. Anime News Network. 
  103. Beveridge, Chris (30.1. 2010). „Cobra: The Animation Episode 05”. Mania.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-01-12. Pristupljeno 2015-02-13. 

Eksterni linkovi uredi