Claus Graf Schenk von Stauffenberg

Claus Phillip Maria Graf Schenk von Stauffenberg (15. 11. 1907. — 20. 7. 1944) je bio njemački aristokrat i časnik vojske za vrijeme Drugog Svjetskog rata.

Claus von Stauffenberg
Claus Schenk Graf von Stauffenberg i Helmuth James Graf von Moltke na njemačkoj poštanskoj markici povodom njegovog 100. rođendana 2007.
Rođenje(1907-11-15)15. 11. 1907.
Smrt20. 7. 1944. (dob: 36)
Berlin, Treći Reich

Vojna biografija uredi

  • 1926 Ulazak u bambergijski-kavalerijski-regiment 17
  • 1936 Nastavnik na ratnoj akademiji u Berlinu
  • 1938 Poziv u štab tenkovske divizije "Hoepners"
  • 1939 Sa divizijom Hoepners učestvuje u napadu na Poljsku
  • 1940 Učestvuje u napadu na Francusku
  • 1943 Pukovnik u štabu 10. tenkovske divizije u Africi, teško ranjen
  • 1944 Pukovnik i šef štaba rezerve pod generalpukovnikom Fromm

Odlikovanja uredi

  • Eisernes Kreuz I. (željezni križ prve klase)
  • Ritterkreuz zum eisernen Kreuz (viteški križ)
  • Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz (hrasni vijenac sa mačevima uz viteški križ)

Učestvovanje u atentatu na Hitlera 20. Jula 1944 uredi

Stauffenberg je na početku svoje karijere fasciniran od ideja nacionalsocijalizma. Na dan preuzimanja vlasti kroz nacionalsocijaliste 30.01.1933, on organizuje u Bambergu slavlje. Njegovo distanciranje naspram nacionalsocijalizma počinje tek sa „kristalnom noću“ (9./10.11.1938) kada pripadnici SA i SS organizuju prve masovne napade na ustanove, prodavnice i same kuće židovskog stanovništva. Za vrijeme njegovog boravka u vojnoj bolnici poslije ranjavanja u Africi, Stauffenberg se sve više predaje ideji eliminacije Hitlera.

Realnu izvedbu tek vidi sa svojim radom u štabu rezerve i mogućnošću ulaza u vučju jazbinu (Wolfsschanze), te pristupu sastancima sa Hitlerom.

20. Jula 1944. godine, Stauffenberg u jednoj aktnoj tašni unosi satnu bombu i postavlja je u blizini Hitlera ispod stola od hrastovine i izlazi iz barake. Još prije detonacije, jedan od oficira (vjerovatno Generalmajor Warlimont ili Jodl) pomjera tašnu malo dalje ispod stola jer mu smeta pri pogledu na kartu. Ovoj slučajnosti Hitler zahvaljuje život u tom momentu.

Poslije atentata, Stauffenberg slijeće u Berlin, uvjeren da je Hitler mrtav. Uvjeren u ovo, on moli generalpukovnika Fromm-a da pusti u pokret operaciju “Walküre” (podizanje vojne rezerve u slučaju smrti Hitlera i zauzimanje svih važnih državnih objekata te organizacija i preuzimanje vlasti). U međuvremenu Göbbels uspijeva razgovarati sa Hitlerom i Fromma uvjeriti da ovaj nije mrtav. Poslije jednog telefoniranja sa Hitlerom, iako je znao za atentat, Fromm hapsi Stauffenberga i daje ga dvorištu svoje komandature likvidirati.

Claus, graf Schenk von Stauffenberg je jedan od najvećih primjera borbe protiv Hitlerovog režima unutar njemačke vojske. Kao jedan Widerstandskämpfer (borac otpora) i primjer lojaliteta njemačkoj državi a ne Hitleru, slavi se kao heroj.