Cimarron (rijeka)

Cimarron (engleski: Cimarron River) je velika pritoka rijeke Rijeke Arkansas u Sjedinjenim Američkim Državama, duga 1123 km.[1]

Cimarron
Cimarron River
Lokacija
Države SAD
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
sjeveoistok Novog Meksika
1316 m
Ušće
  – aps. visina
Rijeka Arkansas kod Tulsa (Oklahoma)
220 m
Dužina1123 km
PritokeNorth Fork, Crooked Creek
Hidrologija
Protok
  – srednji

1147 m³/s
Sliv
  – površina

49.080 km²
Ulijeva se uArkansas

Ime rijeke vjerovatno vuče porijeklo od španjolske riječi za divljinu (cimarrón).[1] Iako nije plovna rijeka je igrala važnu ulogu u naseljavanju divljeg zapada, jedan dio nekadašnje slavne Staze Santa Fe, prema zapadu u Kansasu u duljini od nekih 160 km, išao je kotlinom rijeke.[1]

Hidrografija uredi

Cimarron izvire na sjeveroistoku Novog Meksika pored ugaslog vulkana Capulin. Od izvora teče na istok obilazeći masiv Black Mesa (visok 1516 m) sve dok ne dođe u regiju Oklahoma Panhandle, tu zavija na sjever i pored istočne granice Colorada ulazi u državu Kansas.

U tom dijelu svog toka korito rijeke zna potpuno presušiti, osim tokom proljeća i početkom ljeta i za povremenih proloma oblaka.[1] Južno od naselja Coldwater u Kansasu, Cimarron pravi veliki zavoj i vraća se u Oklahomu kao stalni vodotok. Tu pravi veliki luk isprva prema jugoistoku, zatim prema sjeveroistoku da se kod grada Tulsa u Oklahomi ulije u rijeku Arkansas, točnije u akumulaciju Keystone.

 
Karta sliva rijeke Cimarron

Cimarron ima sliv velik 49.080 km², koje se proteže kroz američke države Novi Meksiko, Colorado, Kansas i Oklahomu.[1] Najveće pritoke su mu North Fork i Crooked Creek.

Uz njegove obale nema nikakvih većih naselja.[1]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Cimarron River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 28. 12. 2012. 

Vanjske veze uredi