Chronique des années de braise

Kronike vatrenih godina ili Kronike vrelih godina (arapski: وقائع سنين الجمر‎;Chronique des Années de Braise) je alžirski historijski dramski film iz 1975. koji je režirao Mohammed Lakhdar-Hamina. Prikazuje Alžirski rat za neovisnost kroz perspektivu jednog seljaka.

Kronika vrelih godina
Originalni filmski poster
RežijaMohammed Lakhdar-Hamina
ProducentGeorge Eckstein
ScenarioRachid Boudjedra
Tewfik Fares
Mohammed Lakhdar-Hamina
UlogeYorgo Voyagis
Mohammed Lakhdar-Hamina
Leila Shenna
FotografijaMarcello Gatti
DistribucijaArab Film Distribution
Datum(i) premijere26. XI 1975.
Trajanje177 min.
Zemlja Alžir
Jezikarapski, francuski
Kronika vrelih godina na Internet Movie Database

Film je stekao pohvale kritike te je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, čime je postao prvi alžirski film kojemu je to uspijelo.

Glavne uloge uredi

Kritike uredi

Filmski leksikon navodi sljedeće o filmu:

"Kao i u svojemu prvom cjelovečernjem igranom filmu Vjetar s Aurčsa (1965), nagrađenom u Cannesu Zlatnom kamerom za najbolje debitantsko ostvarenje, Lakhdar-Hamina povezuje lirski ugođaj, dinamičan ritam i političku angažiranost. Dok Vjetar s Aurèsa tematizira sudbinu mladića koji se pridružuje oružanoj borbi za nezavisnost, ovaj film rekonstruira razdoblje alžirske povijesti prije izbijanja oružanog ustanka 1954. Odražavajući spektakularnim masovnim scenama i zasićenim bojama utjecaj holivudske koncepcije spektakla, film se motivom rasta revolucionarne svijesti u jednoj obitelji i postavom individualnih likova kao političkog simbola nastavlja na političke filmove karakteristične za kinematografije zemalja Trećega svijeta potkraj 1960-ih i početkom 1970-ih."[1]

Izvori uredi

  1. Kronika vrelih godina, Filmski leksikon, 2003 

Eksterni linkovi uredi