Christopher Tolkien

Christopher John Reuel Tolkien (rođen 21. 11. 1924. - 16. januar 2020) je najmlađi sin pisca J. R. R. Tolkiena (18921973), i ponajviše je poznat kao urednik mnogih očevih posthumno objavljenih djela. Naslikao je orginalne karte za očevog Gospodara Prstenova, koje je potpisao C. J. R. T. Gdje J. znači John, krsno ime koje obično ne koristi.

Christopher Tolkien
Rođenje21. 11. 1924. (1924-11-21) (dob: 99)

Život uredi

Christopher Tolkien je rođen u Leedss, Engleska, kao treći i najmlađi sin J. R. R. Tolkiena. Obrazovao se na Zmajskoj Školi u Cherwellu i potom na Oratorskoj školi. Tokom Drugog Svjetsokg Rata služio je kao pilot u Kraljevskom Zrakoplovstvu, nakon čega je pohađao Engleski na Oksfordkom Sveučilištu.

Dugo je bio dio kritičke publike fikcije svoga oca, prvo kao dijete dok je slušao priče o Bilbu Bagginsu, a potom kao adolescent pružajući mnoge primjedbe na Gospodara Prstenova tokom njegovog petnaestogodišnjeg stvaranja. Imao je za zadatak tumačiti očeve ponekad proturiječne karte Međuzemlja da bi stvorio verzije koje se pojavljuju u knjigama, precrtao je glavnu kartu u kasnim 1970-ima da bi pojasnio kako se nazivi pišu i ispravio neke greške i propuste.

Kasnije, Tolkien je slijedio očeve korake i postao predavač i učitelj na katedri Engleskog jezika na Novom Fakultetu, Oksford od 1964. do 1975.

Tokom 2001 je postao zapažen zbog svog stava prema Gospodaru Prstenova filmskoj trilogiji Petera Jacksona. Izrazio je sumnju da film nije uspio zadržati bit knjige, ali je naglasio da je to samo njegovo mišljenje.[1]

Christopher Tolkien trenutno živi u Francuskoj sa svojom drugom ženom Baillie Tolkien, koja je uredila J. R. R.-ova Pisma Djeda Mraza za posthumno izdavanje. Imaju dvoje djece: Adama Tolkiena i Rachel Tolkien. Njegov najstariji sin iz prvog braka, Simon Tolkien, je odvjetnik i romanopisac.

Rad uredi

J. R. R. Tolkien je napisao velik dio materijala povezanih s mitovima Međuzemljem koji nisu objavljeni za njegova života. Iako je izvorno namjeravao objaviti Silmarillion zajedno s Gospodarom Prstenova, i neki njegovi dijelovi su bili završeni, on umire 1973. bez da je završio projekt.

Poslije očeve smrti Christopher Tolkien je započeo s organizacijom silnih očevih bilježaka, neke od njih napisane na komadićima papira prije pola stoljeća. Velik dio materijala je bio napisan rukom; često je pravi nacrt bio napisan preko napola obrisanog odbačenog, s imenima likova rutinski mijenjanima između početka i kraja tog istog nasrta. Razvrstavanje ovog je bio velik i kompliciran posao koji je mogao napraviti samo netko s osobnim iskustvom s J. R. R. Tolkienom i razvojem njegovih priča, zapravo samo je on mogao vidjeti nekog smisla u njima. Christopher Tolkien je priznao da je ponekad morao pogađati što je njegov otac htio namjeravao s nekim nacrtom reći.

Radeći sa Guyem Gavrielom Kayem, uspio je dovršiti Silmarillion, koji je objavljen 1977. Silmarillion je burno raspravljano jer je velik dio njegovog završnog oblika uređen od strane Christophera Tolkiena da bi pristajalo uz Kanon Međuzemlja. Nakon Silmarilliona slijedile su Nedovršene Priče 1980., i Povijest Međuzemlja u 12 svezaka između 1983. i 1996.

U rujnu 2006 Christopher Tolkien je najavio dovršenje nove knjige: Djeca Hurinova, koji se temelji na bilješkama njegova oca koje datiraju od 1918 do 1959. Proveo je 30 godina radeći na projektu koji je objavljenu u travnju 2007.

Tolkienovo obiteljsko stablo uredi

Bilješke i smjernice uredi

Vanjske veze uredi