Christophe Soglo

Christophe Soglo (Abomey, 28. lipnja 1909.Cotonou, 7. listopada 1983.) bio je beninski vojni časnik i politčki vođa, aktivan i utjecajan u turbulentnom periodu dahomejske historije tokom 60-ih godina, kada je vojska često bila kontrola zlouporabi moći od strane civilnih vlastodržaca.

Christophe Soglo
Christophe Soglo

Mandat
28. listopada 1963. – 25. siječnja 1964.
Prethodnik Hubert Maga
Nasljednik Sourou-Migan Apithy (predsjednik)
Justin Ahomadégbé-Tomêtin (premijer)

Mandat
22. prosinca 1965. – 19. prosinca 1967.
Prethodnik  Tahirou Congacou (v.d.)
Nasljednik Jean-Baptiste Hachème (v.d.)

Mandat
29. studenog 1965. – 21. prosinca 1967.
Prethodnik  Justin Ahomadégbé-Tomêtin
Nasljednik Maurice Kouandété

Rođenje 28. lipnja 1909.
Benin Abomey, Benin
(tada Francuska Francuska Zapadna Afrika)
Smrt 7. listopada 1983.
Benin Cotonou, Benin
(tada Benin Narodna Republika Benin)
Zanimanje časnik (pukovnik)

Rodio se 1909. godine u Abomeyju, koji je tada pripadao Francuskoj Zapadnoj Africi. Priključio se francuskoj vojsci te je služio u Indokini; u tom se periodu vjenčao s Francuskinjom. Nakon što je Dahomej stekao nezavisnost 1960. godine, Soglo je dobio čin pukovnika i postao šef glavnog štaba u mandatu Huberta Mage, s kojim je bio dobar prijatelj. Međutim, nezadovoljstvo Maginom vlasti koje je kulminiralo velikim neredima potaklo je Sogloa da 28. listopada 1963. godine izvrši državni udar kako bi spriječio građanski rat. Soglo je prisilio Magu da potpiše ostavku, a onda formirao Privremenu vojnu vladu sa sobom na čelu; Maga, kao i dva ostala ključna aktera tadašnje dahomejske politike (Sourou-Migan Apithy i Justin Ahomadégbé-Tomêtin) postali su ministri u toj vladi. Soglo nije imao trajnih političkih ambicija u tom trenutku i osnovni mu je cilj bio stabilizirati zemlju; u tu je svrhu raspustio Narodnu skupštinu, suspendirao ustav, zabranio političke stranke i prosvjede. Formirao je komisiju za istraživanje malverzacija Magine administracije, ali i Mage osobno, kojega je na koncu optužio i za planiranje atentata; Maga je isprva osuđen na kućni pritvor, a onda oslobođen, ali nakon te je presude pobjegao u Pariz.

Stabiliziravši situaciju, Soglo je sišao s vlasti 25. siječnja 1964. godine, nakon čega je Sourou-Migan Apithy kao predsjednik ponovo uspostavio civilnu vlast. Međutim, Apithy i ostali političari su se počeli aktivno prepirati oko državne politike, što je dovelo do nove nestabilnosti. Nakon što je opetovano poticao suprostavljene političke frakcije na dijalog, Soglo je, shvativši da takav pristup neće uroditi plotom, u studenom 1965. izveo novi državni udar i ponovo došao na čelo Dahomeja. Ovoga puta se imenovao predsjednikom te je preuzeo vlast na duži vremenski period.

Nakon gotovo dvije godine na vlasti, Soglo je u prosincu 1967. godine i sam svrgnut od strane skupine mlađih časnika, među kojima su bili Jean-Baptiste Hachème, Maurice Kouandété i Alphonse Alley. Nakon toga, Soglo se trajno povukao iz politike. Umro je 1983. godine u Cotonouu.