Christine Chubbuck

Christine Chubbuck[α 1] (24. august 1944 – 15. jul 1974) bila je američka televizijska novinarka, najpoznatija po tome što je počinila samoubistvo uživo na televiziji prilikom emitiranja vlastitog programa.

Christine Chubbuck
Rođenje(1944-08-24)24. 8. 1944.
Hudson, Ohio, SAD
Smrt15. 7. 1974. (dob: 29)
Sarasota, Florida, SAD
Uzrok smrtisamoubistvo revolverom
Zanimanjenovinarka, TV-reporter, TV-voditeljica
PoslodavacWVIZ, WTOG, WXLT-TV
Poznat/a poprva ličnost koja je počinila samoubistvo uživo na televiziji

Rodom iz Ohioa, Chubbuck je 1965. diplomirala radio-difuznu djelatnost prije nego što se zaposlila na WXLT-TV (Channel 40), lokalnoj stanici (afiliranoj sa mrežom ABC) u gradu Sarasota na Floridi. Tamo je radila kao TV-repoter, a vlasnik ju je, zadovoljan njenim radom, promovirao u voditeljicu Suncoast Digest, talk show emisije posvećene lokalnim pitanjima koja se emitirala svakog jutra.

Na tom mjestu je 15. jula 1974. godine oko 9 sati ujutro pročitala jutarnje vijesti, a potom rekla "U skladu s politikom Channel 40 donošenja najsvježijih vijesti 'krvlju i iznutricama', i u boji, vidjet ćete prvi pokušaj samoubistva'. Nakon toga je izvadila revolver i sebi ispalila metak iza uha. Kada se srušila, osoblje je odmah zatamnilo ekran i pustilo telop. Chubbuck je odvedena u bolnicu gdje je 14 sati kasnije proglašena mrtvom.

U popularnoj kulturi uredi

Jedan od najmorbidnijih i najmračnijih događaja u historiji televizije je postao predmetom brojnih referenci u popularnoj kulturi, kao i navoda da je bio jedna od glavnih inspiracija Paddyju Chayeffskom za scenarij znamenitog filma TV-mreža iz 1976. godine, čiji je lik poludjeli TV-voditelj koji najavljuje vlastito samoubistvo u eteru. Chayefsky je, međutimn, tvrdio da je scenarij počeo pisati prije tog događaja.

O Christine Chubbuck je snimljen biografski film Christine, premijerno prikazan 2016. godine, a u kome njen lik tumači Rebecca Hall.

Napomene uredi

  1. Često se pogrešno navodi kao "Hubbock" u nekim izvorima.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi