Christian od Braunschweig-Wolfenbüttela

(Preusmjereno sa stranice Christian von Braunschweig-Wolfenbüttel)

Christian Mlađi od Braunschweig-Wolfenbüttela (20. septembar 1599 – 16. jun 1626) bio je njemački plemić i titularni vojvoda Braunschweig-Lüneburga, poznat kao jedan od vođa protestantskih snaga u početnim fazama Tridesetogodišnjog rata, gdje se istakao izuzetnom hrabrošću, ali i stekao reputaciju fanatičnog antikatolika.

Portret koji je izradio Jan Anthonisz van Ravesteyn, 1620.

Biografija uredi

Rodio se kao pripadnik Welfa, jedne od najuglednijih plemićkih kuća Evrope. Otac mu je bio vojvoda Heinrich Julius od Braunschweig-Lüneburga, a majka danska princeza Elizabeth. Nakon očeve smrti je 1613. otišao u Dansku, gdje se obrazovao pod patronatom ujaka, kralja Christiana IV.

Godine 1620. se kao mladić priključio vojsci nizozemskog protestantskog princa Mauritza Oranskog, koja je vodila rat protiv katoličkog Španskog Carstva, a koji se paralelno vodio sa Tridesetogodišnjim ratom u susjednoj Njemačkoj. Ubrzo nakon toga je uspio formirati vlastitu vojsku te se priključiti Friedrichu V Falačkom, nominalnom vođi njemačkih protestanata. Pod njegovim zapovjedništvom je vodio tri velike bitke - kod Höchsta, gdje ga je porazio katolički zapovjednik Tilly, kod Fleurusa gdje je u borbi protiv Španaca izgubio ruku, i konačno Stadtlohna 1623. godine, gdje ga je ponovno porazio Tilly. Nakon te pobjede je Friedrich potpisao primirje sa katoličkim carem Ferdinandom II, odnosno pristao na katoličku dominaciju nad protestantima u Carstvu. Christian je, međutim, odlučio nastaviti otpor uz podršku svog ujaka, uglavnom poduzimajući pohode na sjeveru Njemačke. Prilikom jednog od njih se razbolio i umro.

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Rudolf
(administrator)
biskup Halberstadta
1616-1623
(administrator)
Slijedi:
Christian William