Chris Cornell [krɪs kɔːrˈnɛl] (pravo ime Christopher John Boyle; Seattle, 20. srpnja 1964. – Detroit, 17. svibnja 2017.),[1] američki glazbenik, ponajviše poznat kao glavni pjevač, gitarist i tekstopisac rock sastava Soundgardena (1984–97, 2010–17) i Audioslavea (2001–07). Bio je osnivač i frontmen grupe Temple of the Dog, jednog od prvih priznatih sastava posvećenih njegovom bivšem cimeru Andrewu Woodu. Objavio je i tri samostalna albuma, Euphoria Morning, Carry On i Scream.

Chris Cornell
Cornell na Međunarodnom festivalu filma u Torontu 2011. godine
Lični podaci
Ime po rođenjuChristopher John Boyle
Datum rođenja(1964-07-20)20. 7. 1964.
Mjesto rođenjaSeattle, Washington, SAD,
Datum smrti17. 5. 2017. (dob: 52)
Zanimanjepjevač, tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1984.—2017.
ŽanrAlternativni metal, alternativni rock, grunge, heavy metal, hard rock, R&B
Instrumentvokal, gitara, klavir, bubnjevi, bas, mandolina, banjo
Diskografska kućaSST Records (1984. – 1988.)
Sub Pop / A&M (1989. – 2000.)
Epic (2001. – 2005.)
Suretone / Interscope (2007.)
MMG / Interscope (2008. – 2017.)
Ostalo
Povezani izvođačiSoundgarden, Center for Disease Control Boys, Temple of the Dog, Alice Mudgarden, M.A.C.C., Audioslave, Timbaland
Službene straniceSlužbena stranica
Chris Cornell nastupa u Melkwegu u Amsterdamu, Nizozemska

Životopis uredi

Cornell je rođen i odrastao u Seattlu, Washington, a pohađao je Shorewood High School. Njegovi roditelji Ed Boyle (farmaceut irsko-katoličkog podrijetla) i Karen Cornell (računovotkinja židovskog podrijetla). Imao je dva starija brata, Petera i Patricka, te tri mlađe sestre, Katy, Suzy i Maggie. Peter, Katy i Suzy osnovali su sastav Inflatable Soule, djelomično popularan sastav u Seattlu tijekom devedesetih. Peter Cornell je sada u sastavu Black Market Radio, koji je izdao svoj debi album naslovljen Suicide Parlour 2006. Cornell i njegova braća i sestre uzeli su majčino djevojačko prezime nakon što su se njihovi roditelji rastali.

Cornell u dokumentarcu Audioslave – Live in Cuba DVD tvrdi da je on proveo dvogodišnji period između devete i jedanaeste godine čvrsto slušajući The Beatlese nakon pronazaženja velike kolekcije Beatlsovih ploča napuštenih u podrumu kuće. Potom je patio od depresije tjekom tinejdžerskih godina, rijetko napuštajući kuću. U jednoj točki, proveo je cijelu godinu svoga života bez izlaženja iz kuće, tjekom čega je vrijeme provodio pijući, te svirajući bubnjeve i gitaru. Prije nego što je postao uspješan glazbenik, radio je kao podavač morske hrane na veliko i suupravitelj restorana koji se zvao Ray's Boathouse.

Bio je oženjen za Vicky Karayiannis, novinarku iz Pariza, a prije je bio oženjen za Susan Silver, menadžericu Alice in Chainsa i Soundgardena. Imao je kćer sa Silver, Lillian Jean u lipnju 2000. On i Silver rastali su se 2001. godine, a on se ponovno vjenčao 2004. s Karayiannis. On je rodila njegovu drugu kćer, Toni, u rujnu 2004., i njihovo drugo dijete, tj. njegovo treće, Christopher Nicholasa, u prosincu 2005. godine.

Samostalni procvat (2007–17) uredi

Chris Cornell je surađivao sa skladateljem Davidom Arnoldom na pjesmi "You Know My Name", koju Cornell izvodi za naslovnu pjesmu filma o Jamesu Bondu, Casino Royale. Pjesma "You Know My Name" je prva naslovna pjesma od filma Octopussy iz 1983. godine, koja je koristila drugačiji naslov pjesme od filma, prva pjesma koju je otpjevao muški Amerikanac, te prva naslovna pjesma koja se ujedno nije pojavila na soundtrack albumu.

Svoj drugi samostalni album, Carry On, izdao je 5. lipnja 2007. godine. Album je debitirao na sedamnaestom mjestu američke ljestvice Billboard. Iste godine Cornell se pojavio kao potpora Aerosmithu na njihovoj turneji Aerosmith World Tour 2007.

Na svom zadnjem albumu Scream surađivao je sa megapopularnim producentom Timbalandom. Album je izdan 10. ožujka 2009. godine u Timbalandovoj producentskoj kući Mosley Music Group. Timbaland je to snimanje opisao kao "najbolji uradak koji je napravio u svojoj karijeri" dok je Chris Cornell album nazvao "vrhuncem svoje karijere". Međutim, album je u velikoj mjeri pokopala kritika. Singlovi s tog albuma su "Long Gone", "Watch Out", "Ground Zero", "Scream" i "Part of Me".

Smrt uredi

Cornell je umro 17. svibnja 2017. u 52. godini života, nakon nastupa u Detroitu. Počinio je samoubojstvo vješanjem.[2]

Diskografija uredi

Samostalni albumi uredi

Soundgarden uredi

Temple of the Dog uredi

Audioslave uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi