Chisum je američki vestern film iz 1970. godine u kojem su glavne uloge ostvarili John Wayne, Forrest Tucker, Christopher George, Ben Johnson, Glenn Corbett, Geoffrey Deuel, Andrew Prine, Bruce Cabot, Patric Knowles i Richard Jaeckel.

Chisum
RežijaAndrew V. McLaglen
ProducentAndrew J. Fenady
ScenarioAndrew J. Fenady
NaracijaWilliam Conrad
UlogeJohn Wayne
Forrest Tucker
Ben Johnson
Geoffrey Deuel
MuzikaDominic Frontiere
FotografijaWilliam H. Clothier
MontažaRobert L. Simpson
StudioBatjac Productions
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
7. 1970 (1970-07)
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod6,000.000 $ (kino-diszribucija)[1][2]

Film je režirao Andrew V. McLaglen, a scenarij je napisao Andrew J. Fenady prema svojoj kratkoj priči Chisum and the Lincoln County Cattle War.

Premda je film u mnogim detaljima povijesno netočan, djelomično je temeljen na događajima i likovima iz Rata u okrugu Lincoln 1878. godine na teritoriju Novog Meksika u kojem su, između ostalih, sudjelovali Pat Garrett i Billy the Kid.

Uloge uredi

Produkcija uredi

Izvršni producent filma Michael A. Wayne započeo je raditi na projektu Chisum zbog toga što je vjerovao da priča obuhvaća sve one političke poglede koje je imao njegov otac. Glumačka postava prepuna je poznatih lica iz ranijih filmova Johna Waynea, a u filmu također glumi i njegov prijatelj Forrest Tucker. Snimljen je 1969. godine u Durangu (Meksiko). Za slikovite vidike područja na kojem je film sniman odgovoran je glavni kamerman William H. Clothier. Iako je film originalno snimila kompanija 20th Century Fox kasnije ga je prodala kompaniji Warner Bros.[3]

John Wayne nalazio se na setu snimanja filma Chisum kad je saznao za svoju nominaciju za Oscara za ulogu Čovjek zvan hrabrost (koju je i osvojio).

Tijekom snimanja filma, Robertov brat John Mitchum pokazao je Wayneu svoju patriotsku poeziju. Vidjevši da je Wayne iskreno dirnut riječima, Forrest Tucker predložio je da obojica snime album poezije, a sve je rezultiralo nominacijom za nagradu Grammy za album America: Why I Love Her.

Film Chisum ponovno je ujedinio neke od glumaca koji su ranije glumili na filmu Pijesak Iwo Jime: Johna Waynea, Johna Agara, Forresta Tuckera i Richarda Jaeckela.

Zarada i reakcije uredi

Film Chisum u službenu kino distribuciju krenuo je u lipnju 1970. godine i u konačnici zaradio 6 milijuna dolara.[2]

Tadašnji američki predsjednik Richard Nixon komentirao je film tijekom konferencije za medije održane u Denveru (Colorado) dana 3. kolovoza 1970. godine. Iskoristio je film kao podtekst kako bi objasnio svoje vlastite poglede na zakon i red:[4]

Proteklog vikenda gledao sam film - ne gledam često filmove u zadnje vrijeme, ali trudim se pogledati ih što više mogu dok se nalazim u zapadnom dijelu Bijele kuće ili na Floridi; film koji sam izabrao, bolje rečeno kojeg je moja kćerka izabrala bio je Chisum s Johnom Wayneom. Bio je to vestern. I dok sam ga gledao, pomislio sam: Bio je to jako dobar vestern, John Wayne je jako dobar glumac i bio je to film s odličnom glumačkom postavom. Ali u principu radilo se o još jednom vesternu, puno boljem od prosječnih filmova, puno boljem od prosječnih vesterna.

Pitao sam se kako je moguće da žanr vesterna preživljava tolike godine. U dobrom vesternu vidjet će se i druge teme. Možda je jedan od razloga zašto ljudi toliko vole vesterne - uz one tradicionalne, a to su uzbuđenje, igra oružjem i ostale stvari - i taj da u vesternima dobri momci uvijek pobijede, a loši uvijek izgube.

Za kraj bih zaključio ono što je ovaj film uspio prikazati vrlo dobro, a to je da je čak i na starom zapadu, u vremenu prije nego je Novi Meksiko bila samostalna država, postojalo razdoblje bezakonja. Ali zakon se u konačnici pojavio i zakon je bio važan ne samo sa gledišta da progoni krivce već i sa gledišta da oni koji su bili krivi dobiju pravo na suđenje.

– Richard Nixon

Izvori uredi

  1. "Big Rental Films of 1970", Variety, 6 January 1971, pg 11.
  2. 2,0 2,1 „Chisum, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 26. V 2012. 
  3. http://www.sensesofcinema.com/2009/50/andrew-v-mclaglen-interview/
  4. Richard M. Nixon (3 August 1970). „Remarks to Newsmen in Denver, Colorado”. University of California, Santa Barbara: The American Presidency Project. Pristupljeno 28 December 2009. 

Vanjske veze uredi