Chico and the Man

Chico and the Man je bio američki televizijski sitcom koji se emitirao na NBC-u od 13. 9. 1974. do 21. 7. 1978, a u kome je glavnu ulogu igrao Jack Albertson kao Ed Brown (The Man), čangrizavi vlasnik garaže u barriju istočnog Los Angelesa, te Freddie Prinze kao Chico Rodriguez, optimistički Chicano s ulice koji dolazi tražiti posao. To je bila prva američka TV-serija s radnjom smještenom u meksičko-američku sredinu.

Chico and the Man
Formatsitcom
KreatorJames Komack
NastupajuJack Albertson
Freddie Prinze
Scatman Crothers
Bonnie Boland
Isaac Ruiz
Ronny Graham
Della Reese
Zemlja porijekla Sjedinjene Američke Države
Broj epizoda88
Produkcija
Trajanje30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje13. 9. 197421. 7. 1978.

Slično kao i mnogi drugi sitcomi tog vremena, Chico and the Man je humorističku podlogu koristio kao medij za propovijedanje liberalnih i lijevih stavova svojih tvoraca. U ovom slučaju je to bilo nastojanje da se otklone rasističke i druge predrasude bijelih, anglosaksonskih Amerikanaca, koje je predstavljao Ed Brown, prema hispanoameričkoj manjini koju je predstavljao mladi Chico. Brownov lik je ispočetka bio neprijateljski raspoložen prema svom novom uposleniku, ali ga je s vremenom prihvatio kao člana svoje porodice.

Serija je doživjela ogromnu popularnost, prvenstveno zahvaljujući komičarskom talentu mladog Freddieja Prinzea, ali i ostatka ekipe. Prinzeovo portorikansko porijeklo je, pak, izazvalo kontroverze u dijelu meksičke zajednice, koja je držala da samo Chicano glumac može tumačiti Chicano lik. Producenti su tim žalbama djelomično izašli u susret davši portorikansko porijeklo Chicovom liku.

U trećoj sezoni (1976/77) je uspjeh i popularnost serije počeo sve više zasjenjivati Prinzeova ovisnost o narkoticima, pa je Chicov lik u tim epizodama sve više mršavio. Dana 28.1. 1977., nedugo nakon snimanja jedne epizode, Prinze je sebi ispalio hitac iz pištolja u glavu i umro.

Producenti su razmišljali da odmah prekinu snimanje, ali je kao rješenje uvedena zamjena za Chica u liku 12-godišnjeg meksičkog imigranta Raula, koga je glumio Gabriel Melgar, i koji je postao član Edove "porodice". Serija je s tim izmjenama uspjela izdržati još jednu sezonu, ali je tada snimanje konačno obustavljeno.

Vanjske veze uredi