Jesen Čejena

(Preusmjereno sa Cheyenne Autumn)
Cheyenne Autumn

kino-poster
Režija John Ford
Producent John Ford
Bernard Smith
Scenario James R. Webb
sinopsis: Mari Sandoz
Predložak The Last Frontier; autor:
Howard Fast
Uloge Richard Widmark
Carroll Baker
James Stewart
Dolores del Río
Edward G. Robinson
Karl Malden
Muzika Alex North
Fotografija William H. Clothier
Montaža Otho Lovering
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
3. oktobar 1964 (1964-10-03)
Trajanje 154 min.
Jezik engleski
Bruto prihod 3,500.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Cheyenne Autumn (sh. Jesen Čejena) je američki vestern film snimljen 1964. godine u režiji Johna Forda, poznat kao posljednji vestern, odnosno pretposljednje ostvarenje u filmografiji Johna Forda.

Predstavlja adaptaciju romana The Last Frontier Howarda Fasta, koji se, pak, temeljio na istinitim događajima. Radnja započinje u jesen 1879. godine kada čejenske poglavice Mali Vuk i Tupi Nož (koje tumače Ricardo Montalban i Gilbert Roland), suočeni sa glađu i bolešću u rezervatu u Oklahomi kojim im je dodijelila američka vlada, organiziraju veliki bijeg, nastojeći da se vrate u svoju tradicionalnu postojbinu na sjeveru. Protagonist, čiji lik tumači Richard Widmark, je oficir američke vojske koji sudjeluje u njihovom hvatanju, iako duboko u sebi sa njima suosjeća i razumije njihove postupke.

Cheyenne Autumn je Ford planirao snimati još krajem 1950-ih, nastojeći njime odati počast indijanskim plemenima čiji su mu pripadnicima pomagali tokom karijere, odnosno napraviti vestern film koji bi, za razliku od dotadašnjih hollywoodskih ostvarenja, zbivanja iz doba Divljeg Zapada prikazivali iz indijanske perspektive. Originalno je zamislio da protagonisti budu Mali Oblak i Tupi Nož, a njih su, u nedostatku indijanskih glumaca, trebali tumačiti Anthony Quinn i Richard Boone, koji su bili djelomično indijanskog porijekla. Međutim, pod pritiskom studija Ford je bio prisiljen kao protagonista ubaciti bijelca, kao i nadodati niz dodatnih scena i likova. Sa druge strane, Ford je kao lokacije ponovno koristio Dolinu spomenika, te veliki broj pripadnika naroda Navajo koji su glumili Čejene. Kasnije se ispostavilo ne samo da je "čejenski jezik" koji koriste indijanski likovi u stvari navajo jezik, nego da su Navajo glumci koristili priliku za "kreativne" dijaloge u koje su "prokrijumčarili" vulgarne psovke, a koje su ostale neprimijećene kako od članova ekipe, tako i od hollywoodskih cenzora. Iako je Ford iz završne verzije uspio izbaciti neke scene - poput segmenta u kome Wayatta Earpa tumači James Stewart - sa 158 minuta trajanja predstavlja najduži film u njegovoj filmografiji.

Cheyenne Autumn je podijelio kritiku, pa su ga neki tako hvalili kao autorovo ispravljanje nepravdi prema Indijancima, dok su mu drugi zamjerali nedostatak čvrste narativne strukture.

UlogeUredi


IzvoriUredi

  1. Približne procjene. V. "Big Rental Pictures of 1965", Variety, 5 January 1966 p 6

Vanjske vezeUredi