Charulata (bengalski: চারুলতা Cārulatā), djelomičnmo distribuiran i pod engleskim naslovom The Lonely Wife (sh. Usamljena supruga) je indijski crno-bijeli igrani film snimljen na bengalskom jeziku 1964. godine u režiji Satyajita Raya. Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju pripovjetke Nastanirh ("Razbijeno gnijezdo") Rabindranatha Tagorea. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Madhabi Mukherjee, je Charu, supruga bogatog, ali prezaposlenog izdavača Bhupatija (čiji lik tumači Sailen Mukharjeea) koji vodi list u Calcutti 1870-ih. Radnja prikazuje kako Bhupati, shvativši kako mu je supruga usamljena, u svoj dom poziva mladog rođaka Amala (čiji lik tumači Soumitra Chatterjee) da joj pravi društvo, a nakon čega se ona zaljubi u mladića.

Charulata
Poster za Charulata.
RežijaSatyajit Ray
ProducentR.D.Bansal
ScenarioSatyajit Ray
PredložakNastanirh; autor:
Rabindranath Tagore
UlogeSoumitra Chatterjee,
Madhabi Mukherjee,
Sailen Mukherjee,
Syamal Ghosal
MuzikaSatyajit Ray
FotografijaSubrata Mitra
StudioR.D.Bansal & Co.
DistribucijaEdward Harrison (US)
Datum(i) premijere
17. 4. 1964 (1964-04-17)
Trajanje117 min.
Zemlja Indija
Jezikbengalski
engleski

Iako je originalna pripovjetka izdana 1901. godine, te bila radnjom bila smještena u tadašnje doba, Ray je odlučio filma premjestiti nešto dalje u prošlost, te je uložio dosta truda i novaca kako bi vjerno rekonsturirao Calcuttu tadašnjeg doba. Film, za koga su mnogi tvrdili da odaje snažan uticaj evropske i zapadne kinematografije, je odbijen od strane selektora Kanskog festivala, ali je nedugo potom Rayu donijela drugi uzastopni Srebrni medvjed za najbolju režiju na Berlinskom festivalu.[1]

Uloge uredi

Literatura uredi

Izvori uredi

  1. „Berlinale 1965: Prize Winners”. berlinale.de. Arhivirano iz originala na datum 2015-03-19. Pristupljeno 20. II 2010. 

Vanjske veze uredi