Charlie Wilson (političar, Teksas)

Charles Nesbitt "Charlie" Wilson (1. 6. 1933 – 10. 2. 2010[1]) bio je američki pomorski oficir i bivši član kongresa Demokratske partije SAD-a iz 2. teskaškog distrikta.

Charlie Wilson
Charlie Wilson (političar, Teksas)

(fotografija ca. 1995)

Na dužnosti
3. I 1973 – 3. I 1997
Prethodnik John Dowdy
Nasljednik Jim Turner

Rođen/a (1933-06-01)1. 6. 1933.
Trinity, Texas
Umro/la 10. 2. 2010. (dob: 76)
Lufkin, Texas
Politička stranka Demokrat
Suprug/a Jerry Wilson (razvedeni)
Barbara Alberstadt
Alma mater Mornarička akademija u Annapolisu
Zanimanje pomorski oficir
Kongresmen

Wilson je najbolje poznat po tome što je vodio kongres u potporu Operacije Ciklon, tada najveće i najdulje tajne operacije CIA-e tijekom predsjedničkog mandata Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana, kojom su davali antioklopno oružje kao što su Stinger i drugo kako bi mudžahedini mogli braniti svoju domovinu tijekom afgansko-sovjetskog rata. Njegova kampanja "iza zidova" bila je tema knjige Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History koju je napisao George Crile III i biografskog filma iz 2007. Charlie Wilson's War u kojem ga je igrao Tom Hanks.

Wilson je uvijek otvoreno priznavao da živi flambojantan život: uživao je u zabavama i ženama, a volio je i popiti, zbog čega je dobio nadimak "Good Time Charlie" ["Charlie za dobra vremena"]. Štoviše, u svojem uredu je zaposlio samo lijepe žene, čime je bio okružen ljepoticama, zbog čega su drugi političari njegove sekretarice šaljivo nazivali "Charliejevim anđelima".

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi