Charlie Chan je fiktivni lik kinesko-američkog policijskog detektiva čiji je autor američki književnik Earl Derr Biggers. Prvi put se pojavio 1925. kao kao jedan od sporednih likova detektivskog romana The House Without a Key, čija je radnja bila smještena na Havaje, da bi u kasnijim nastavcima bio protagonist. Inspiriran stvarnim likom Changa Apane, kineskog policijskog detektiva na Havajima, Charlie Chan je, po riječima samog autora, bio zamišljen kao svojevrstan odgovor na rasističke i ksenofobne stereotipovima o Žutoj opasnosti koji su dominirali američkom popularnom kulturom 1920-ih. Charlie Chan je bio opisan kao dobroćudni, uvijek pristojni i besprijekorno odjeveni debeljko.

Švedski glumac Warner Oland kao Charlie Chan u filmu Charlie Chan's Secret iz 1936. godine.

Romani su doživjeli uspjeh, te su već 1926. postali predmetom filmskih ekranizacija. Lik Chana su, ovisno o produkciji, tumačili orijentalni, ali i bijeli glumci. Veliku popularnost su doživjeli u predratnoj Kini.

Lik Charlieja Chana je kasnije postao predmetom rasprava između teoretičara podijeljenih između onih koji ga slave kao razbijanje kulturnih stereotipova i onih koji ga osuđuju kao njihovu potvrdu.

Vanjske veze uredi