Charleston (ples)

Charleston je vrsta plesa koja se 1923. pojavila u SAD da bi do kraja decenije postala globalno popularni fenomen. Ime je dobila po istoimenoj pjesmi, prvi put izvedenoj od strane Elizabeth Welch u brodvejskoj muzičkoj reviji Runnin' Wild. Plesni pokreti koje je Welch koristila tokom izvedbe su kopirani od strane mladih žena koje su izlazile u njujorške noćne klubove, a kasnije su se proširili po ostatku SAD. Za Charleston je bilo karakteristično da je bio zahvalan za plesnu improvizaciju, odnosno za plesače koji nisu raspolagali velikim plesnim vještinama. Njegovoj popularnosti je doprinijela i Prohibicija, odnosno ilegalne točionice alkoholnih pića; u njima su žene često plesale same ili u ženskom društvu, čime su izražavale svoj prezir ne samo prema nepopularnom zakonu nego i dotadašnjim društvenim konvencijama. Žene koje su plesale charleston su zbog brzih pokreta rukama i nogama neke od tadašnjih promatrača podsjećale na ptice koje mašu (engleski: to flap) krilima, pa su stekle nadimak flapper ("mahalica"), što je postalo ime vezano uz cijelu žensku supkulturu. Slično kao i jazz, charleston se proširio po svijetu kao svojevrsni simbol novog, "modernog" vremena. Kritičari su u njemu vidili oličenje raskalašenosti i nemorala, a takvi se stavovi ponekad mogu pronaći i kroz kasnijih generacija, koji u charlestonu vide oličenje hedonizma i dekadencije karakteristične za Burne dvadesete. Charleston je kasnije evoluirao u plesni stil koji je danas poznat kao Lindy Hop.

Josephine Baker pleše charleston u pariškom noćnom klubu Folies Bergere, 1926.

Izvori uredi

Charleston se često pojavljuje kao detalj u filmovima sa radnjom smještenom u 1920-e. Neki od najpoznatijih primjera uključuju Caprin božićni klasik Divan je život u scenama koje prikazuju mladost protagonista, te The Cat's Meow Petera Bogdanovicha gdje se protagonisti zabavljaju plešući charleston na jahti.

U jugoslavenskoj kinematografiji je charleston kao motiv 1962. koristila Soja Jovanović u filmu Dr, davši scenama plesa erotske konotacije prilično neuobičajene za jugoslavensku kinematografiju onog vremena. Novije i poznatije ostvarenje koje koristi charleston je srpski film Čarlston za Ognjenku iz 2008. godine.

Eksterni linkovi uredi