Charles F. Urschel

(Preusmjereno sa stranice Charles Urschel)

Charles F. Urschel (7. mart 1890 - 16. septembar 1970) bio je američki poduzetnik i naftni tajkun, najpoznatiji kao žrtva otmice od strane gangstera George "Machine Gun Kelly" Barnesa koja je početkom 1930-ih potakla tzv. "Rat protiv kriminala" od strane FBI.

Urschel je svoje bogatstvo velikim dijelom dugovao ženidbi za Flored Slick, sestru Thomasa Slicka Seniora tajkuna koji se 1920-ih obogatio na naftnim izvorima u Oklahomi. Nakon što je Slick 1930. umro, Urschel je postao skrbnik njegove ostavine. Nakon što je Flored umrla 1931. godine, Urschel se oženio za Thomasovu udovicu Berenice.

22. jula 1933. je u njegov dom u Oklahoma Cityju, dok je igrao partiju bridža sa prijateljem Walterom Jarrettom, provalio Barnes i njegov pomoćnik Albert L. Bates te ga oteo uz prijetnju vatrenim oružjem. Urschel je s povezom na očima odveden na farmu u gradu Paradise u Teksasu. Osam dana kasnije je pušten nakon što je Urschelova porodica platila otkupninu u iznosu od 200.000 dolara. U međuvremenu je, pak, Berenice stupila u kontakt sa FBI, čiji je energični šef J. Edgar Hoover rukovodio istragom, nastojeći skrenuti pažnju javnosti na svoju dotada nepoznatu agenciju odnosno iskoristiti federalne zakone protiv otmice nedavno donesene nakon slučaja Lindbergh. Tome je dosta pomogao sam Urschel, koji se, iako sve vrijeme vezanih očiju, pobrinuo zapamtiti zvukove, mirise i druge detalje, odnosno ostaviti tragove koji bi se naknadno pronašli. Tako je identificirana farma na kojoj se skrivao, potom njeni vlasnici, a preko njih i počinitelji. 26. septembra su agenti FBI uhapsili Barnesa i njegovu suprugu, a 12. oktobra su oboje osuđeni na doživotni zatvor.

Vanjske veze uredi