Charles Thomson Rees Wilson

Charles Thomson Rees Wilson (Midlothian, 14. veljače 1869. - Edinburgh, 15. studenog 1959.), britanski fizičar i meteorolog, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1927. za izum Wilsonove komore.

Charles Thomson Rees Wilson

Rođenje 14. veljače 1869.
Ujedinjeno Kraljevstvo Midlothian, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 15. studenog 1959.
Ujedinjeno Kraljevstvo Edinburgh, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Državljanstvo Ujedinjeno Kraljevstvo britansko
Narodnost Škot
Polje fizika
meteorologija
Institucija Sveučilište Cambridge
Alma mater Sveučilište Cambridge
Sveučilište u Manchesteru
Akademski mentor Joseph John Thomson
Istaknuti studenti Cecil Frank Powell
Poznat po Wilsonova komora
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku 1927.

Wilson je rođen 14. veljače 1869. u Midlothianu, kao sin farmera Johna Wilsona i Annie Clerk Harper. Otac mu je umro 1873., nakon čega se obitelj seli u Manchester. Iako je u početku studirao biologiju s ciljem da postane liječnik, kasnije se, tijekom boravka u Cambridgeu, zainteresirao za kemiju i fiziku.

Ubrzo mu je poraslo zanimanje za meteorologiju te je 1893. počeo proučavati oblake i njihova svojstva. Neko je vrijeme radio u opservatoriju na Ben Nevisu, gdje je proučavao formiranje oblaka. Kasnije je i sam pokušao proizvesti isti učinak, ali na manjoj površini. To je radio tako što je raspršivao vlažni zrak unutar zatvorene posude. Kasnije je eksperimentirao sa stvaranjem tragova oblaka u svojoj posudi pomoću iona i radijacije. Tada je i nastala Wilsonova komora, za koju je i dobio Nobelovu nagradu.

Wilson se 1908. oženio Jessie Fraser, kćeri jednog ministra iz Glasgowa, s kojom je imao četvoro djece. Umro je u Edinburghu 15. studenog 1959. okružen svojom obitelji.