Charles Sapinaud de La Verrie

Louis Célestin Sapinaud, vitez i gospodar La Verrieja, osnosno Vitez de La Verrie (fr. Le chevalier de La Verrie; 6. novembar 1738 - 25. jul 1793) bio je francuski plemić i vojskovođa, koji je zapovijedao kontrarevolucionarnim pobunjeničkim snagama za vrijeme Rata u Vandeji.

Louis Sapinaud de La Verrie
Karijera
Važnije bitke Rat u Vandeji

Rođen je u uglednoj plemićkoj porodici de Sapinaud de la Rairie iz pokrajine Poitou; njegov rođak Charles Sapinaud de La Rairie je bio jedan od najistaknutijih vođa vandejskih ustanika. Prije Revolucije je nekoliko godina služio u elitnoj kraljevskoj gardi. Kao i brojni aristokrati, neprijateljski se odnosio prema Revoluciji, tokom koje će brojni članovi njegove porodice biti pogubljeni od strane republikanaca.

Nakon što je u Vandeji izbio spontani seljački ustanak protiv regrutacije za Rat Prve koalicije, pobunjeni seljaci su sjeverno od Chantonnaya 12. marta 1793. izvikali La Verrieja za svog vođu. Le Varrie, koji je zapovijedao tzv. Armijom Centra, se iskazao kao relativno sposoban zapovjednik u prvim borbama sa republikanskim snagama, ali je u ljeto poražen u Prvoj bitci kod Luçona. Nepunih mjesec dana kasnije je poginuo u noćnom prepadu republikanaca koji je predstavljao uvod u Drugu bitku kod Luçona.