Čarls Lajel, baron, vitez, ser, (14. novembar 1797. – 22. februar 1875) je bio škotski advokat, geolog, i promoter uniformitarizma.

Čarls Lajel

Datum rođenja {{{datum rođenja}}}
ŠkolaExeter College
Naslovna strana iz „Principa geologije“

Čarls Lajel je rođen u Kinordiju, Angus, kao najstariji od desetoro dece. Lajelov otac, takođe Čarls, bio je advokat i botaničar.

Naučni doprinos uredi

Lajelova interesovanja za geologiju su se kretala od vulkana i geološke dinamike preko stratigrafije, paleontologije i glaciologije do tema koje bi se danas mogle svrstati u ranoistorijsku arheologiju i paleoantropologiju. Ipak najpoznatiji je po svojoj ulozi u popularizaciji doktrine uniformitarizma.

Uniformitarizam uredi

Od 1830. do 1833. objavljeni su njegovi tomovi „Principi geologije“ (engl. Principles of Geology). Radni podnaslov bio je „Pokušaj da se objasne bivše promene zemljine površine na osnovu današnjih dešavanja“ (engl. An Attempt to Explain the Former Changes of the Earth's Surface by Reference to Causes now in Operation), i ovo objašnjava Lajelov snažan uticaj na nauku. On je, zajedno sa svojim prethodnikom Džonom Plejferom (engl. John Playfair), bio glavni zagovornik onda kontroverzne ideje uniformitarizma, da je zemlja oblikovana sporim pokretima usled sila koje deluju dugi period vremena.

Ovo je bilo suprotno katastrofizmu, geološkoj ideji koja se poklapala sa starošću zemlje koju je nametnula biblijska hronologija. U različitim revizijama izdanja (ukupno dvanaest, tokom 1872.), Principi geologije je bio najuticajniji geološki rad sredinom 19. veka, i mnogo učinio da geologija dobije sadašnji oblik. Za ove napore promovisan je u viteza 1848, a onda i barona 1864.

Spoljašnje veze uredi