Charles II od Francuske

(Preusmjereno sa stranice Charles II. od Francuske)

Karlo II Ćelavi (13.6. 8235. ili 6.6. 877) je bio kralj Francuske (843877), car Svetog rimskog carstva (875877) i kralj Italije (875877). Bio je najmlađi sin Luja I Pobožnog, a rodila ga je Judith od Bavarske.

Charles II Ćelavi
Kralj Francuske i Italije
Suprug/a Ermentrude od Orléansa
Richilde od Provanse
Potomstvo Louis II od Francuske
Rothilde
Judith od Flandrije
Otac Luj I Pobožni
Majka Judith od Bavarske

Luj I mu dodeljuje Zapadnu Franačku uredi

Rodio se kad su njegova braća već bili odrasli i već su im bila dodeljena potkraljevstva. Njegov otac Luj I Pobožni se našao u problemima, kako da oduzme već dodeljenu zemlju njegovoj braći i dade Karlu Ćelavom. Najpre je pokušao da mu dodeli Alemaniju, pa onda Italiju 832. posle Lotarove pobune, pa onda Akvitaniju. Brojne pobune i mirenja Luja I Pobožnog sa Lotarom i Ludvigom I Nemačkim čas su doprinosili da Karlo Ćelavi ima svoje posede, a čas da nema. Ipak Luj I Pobožni se nije predavao i uspio je da Karlu Ćelavom opštim dogovorom bude dodeljena cela Francuska.

Kada je Luj I Pobožni obavezao plemstvo 837. da prihvate Karla Ćelavog kao njegovog naslednika u Zapadnoj Franačkoj, sinovi su mu se ponovo pobunili. Pipin Akvitanski je umro 838, pa Karlo Ćelavi konačno dobija zapadni deo Karolinškog carstva kao svoje kraljevstvo.

Rat oko nasledstva i podela Karolinškog carstva uredi

Nakon smrti Luja Pobožnog među sinovima izbijaju sukobi, tj rat oko nasledstva. Lotar I je pokušao da kao car ima vlast i nad kraljevstvima kojima vladaju njegova braća, pa se Karlo Ćelavi udružuje sa Ludvigom I Nemačkim protiv Lotara. Pobedili su Lotara I u bici kod Fontenoa 25. juna 841. godine. Dva brata su potvrdila savez Zakletvom iz Strazbura. Rat je završio Verdenskim sporazumom u augustu 843. godine. Tim sporazumom Karlo Ćelavi dobija zapadnu Franačku, odnosno Francusku. Dobio je i Špansku marku do reke Ebro. Ludvig I Nemački dobija istočnu Franačku, tj. današnju Nemačku. Lotar I je zadržao carsku titulu i dobija Italiju i krunu Lombardije, a postao je i kralj Srednje Fracuske, jer je držao pojas između Rajne i Rone od Sredozemlja do Severnog mora. Lotar je bio car, ali svaki od braće je bio suvereni kralj svoje zemlje.

Pobune u Bretoniji i Akvitaniji uredi

Od tada pa do Lotarove smrti 855. bilo je mirno razdoblje. Braća bi se sastajala s vremena na vreme i usklađivali su svoje politike. Karlo Ćelavi nije bio popularan među plemstvom. Bilo je pobuna plemstva Akvitanije i Bretanje protiv njega. Bretonci su pobedili Karla Ćelavog u bici kod Balona 845. i bici kod Juvardeja 851, pa su dobili gotovo nezavisnost.

Upadi Vikinga uredi

Karlo Ćelavi se borio i protiv Vikinga, koji su uništavali severna područja zemlje, doline Sene i Loare, a čak su dolazili i do Akvitanije. Vrlo često je morao platiti visoku cenu da bi se Vikinzi povukli na početne pozicije. Ediktom iz Pistra 864. Karlo Ćelavi stvara pokretljiviju vojsku, uvodeći u većoj meri konjicu. Istim ediktom naređuje utvrđivanje mostova na svim rekama, da bi se sprečili vikinški upadi. Dva takva mosta spasila su Pariz tokom opsade (885886).

Nezadovoljno plemstvo poziva Ludviga I Nemačkog da zbaci Karla Ćelavog uredi

Nezadovoljno plemstvo pozvalo je 858. Ludviga I Nemačkog da zbaci Karla Ćelavog sa vlasti. Ludvig I Nemački je napao Zapadnu Franačku. Karlo Ćelavi je bio toliko nepopularan da nije mogao da sakupi vojsku za odbranu, pa je pobegao u Burgundiju.

Spasava ga podrška biskupa, koji su odbili da krunišu Ludviga I Nemačkog za kralja Zapadne Franačke. Odbili su da ujedine dva kraljevstva, tako da je Karlo Ćelavi povratio vlast. Neuspešno je pokušao 860. da zauzme kraljevstvo svog nećaka Karla od Provanse. Kada mu je umro 869, nećak Lotar II, pokušao je da zauzme njegove posede, ali sporazumom iz Mersena prinuđen je da ih deli sa Ludvigom I Nemačkim.

Car Svetog rimskog carstva uredi

Karlo Ćelavi je postao 29.12. 875. car Svetog rimskog carstva. Ludvig I Nemački je bio kandidat za istu krunu, pa na vest o krunisanju Karla Ćelavog napada njegove posede. Karlo Ćelavi je bio prisiljen da se brzo vrati u Francusku. Posle smrti Ludviga I Nemačkog 28.8. 876, Karlo Ćelavi pokušava da zauzme Nemačku, ali poražen je u bici kod Andernaha 8.10. 876. godine.

Papa ga poziva da pomogne u Italiji protiv Saracena. Plemstvo ga nije sledilo, a Karloman Bavarski je napao severnu Italiju. Tokom toga pohoda Karlo Ćelavi je umro 5 ili 6.10. 877. godine. Nasleđuje ga Luj II.

Prethodnik:
Luj II.
car Svetog rimskog carstva
(875877)
Nasljednik:
Karlo Debeli
Prethodnik:
Nema
Francuski kraljevi
(843877)
Nasljednik:
Luj II
Prethodnik:
Ludovik II
Kralj Italije
(875877)
Nasljednik:
Karloman Bavarski