Charles od Donje Lotaringije

(Preusmjereno sa stranice Charles, vojvoda Donje Lotaringije)

Charles od Donje Lotaringije (francuski: Charles de de Basse-Lotharingie; Laon, 953–Orléans 993) bio je francuski princ iz dinastije Karolinga. Bio je sin kralja Louisa IV i kraljice Gerberge od Saksonije, odnosno mlađi brata kralja Lothaira. Pripadao je šestoj generaciji potomaka Karla Velikog. Charlesu je zapriječeno nasljedstvo francuskog prijestolja, ali ga je zato rimsko-njemački car Otto II proglasio vojvodom Donje Lotaringije 977.

Charles, vojvoda od Donje Lotaringije
Litograf iz 1850. sa oznakom Osnivač Bruxellesa, cca. 976
Suprug/a/e/zikćer Robertaod Vermandoisa, grofa od Meauxa i Troyesa
Adelaide, kćer vazala Huga Capeta
moguće Bonne, kćer Godfreya I, grofa od Verduna
Plemićka porodicaKarolinzi
OtacLouis IV od Francuske
MajkaGerberga od Saksonije
Rođen/a953
Laon
Umro/la993
Orléans

Sa bratom je 977. došao u sukob, kada je njegovu suprugu Emmu, kćer Lotara II od Italije optužio za preljub, odnosno ljubavnu vezu sa biskupom Adalberonom od Laona. Sinod sazvan od strane nadbiskupa Adalberona od Reimsa je kraljicu proglasio nedužnom; kada je Charles nastavio tvrditi da je Emma preljubnica, protjeran je iz Francuske. Utočište je našao u Njemačkoj kod rođaka Otta koji mu je dao vojvodsku titulu.

U augustu 978. je Lothair napao Njemačku i zauzeo prijestolnicu Aachen; i Otto i Charles su, međutim, uspjeli pobjeći. U oktobru iste godine su napali Francusku te opustošili zemlje od Reimsa, Soissonsa i Laona. U Laonu je, pak, biskup Thierry I od Metza Charlesa okrunio za francuskog kralja. Međutim, već u novembru je Lothair krenuo u još protuofenzivu te potjerao Charlesa i Otta natrag u Njemačku.

Kada je Lothair 986. umro, to što je kao vazal stranog kralja napao Francusku je proglašeno izdajom, te mu je zapriječeno nasljedstvo prijestolja. Magnati su za novog kralja proglasili malodbnog Luja V, a nakon njegove smrti Huga Capeta, čime je na vlast došla dinastija Capet. 26. marta 991. je na prevaru zarobljen i doveden u Orleans gdje je umro dvije godine kasnije.

Charles je bio oženjen dva puta. Prvi put za kćer grofa Roberta Vermandoisa, a potom za Adelais, kćer niskog plemića i vazala Huga Capeta. Djeca su mu bili:

Preci uredi

Izvori uredi

Charles od Donje Lotaringije
Rođen/a: 953 Umro/la: 993
Prethodi:
Richar
vojvoda Donje Lorene
977–993
Slijedi:
Otto